WIJ WILLEN DAVIDSON

Volkskrant-collega Wouter Klootwijk van 'de Volkskeuken' schreef dat het de hoogste tijd is dat het Voorlichtingsbureau Vis het reclamebudget nu eens niet uitgeeft aan prikkertjes met een papieren vlaggetje maar aan de vertaling van het beste boek over vis dat er bestaat, namelijk 'North Atlantic Seafood' van Alan Davidson.

Ik ben het roerend met hem eens en v´o´or de oprichting van een actie-comit´e. Ik wil ook dat van dezelfde schrijver 'Mediterranean seafood' in het Nederlands wordt vertaald. Er zijn op de markt en in de viswinkel genoeg allochtone vissen te koop om zo'n vreemdevissen-encyclopedie te rechtvaardigen. Beide bekroonde boeken (uitgegeven door Penguin) zijn fantastische naslagwerken waarvoor Davidson monnikenwerk heeft verricht. Er staat bij elke vis een duidelijke zwart-wit tekening, zodat je met het boek onder de arm, zelfs bij de grootste visafslag, van wanten weet. En natuurlijk wordt ook uitgelegd hoe je de vis het beste kunt schoonmaken en bereiden. Per land worden een aantal recepten opgenomen. Alan Davidson schrijft in zijn inleiding bij de Nederlandse recepten dat hij veel van gerookte paling houdt en dat hij geen recept voor Nederlandse vissoep heeft opgenomen omdat 'wij' vis niet zozeer voor soep gebruiken. Wel kun je dankzij Davidsons boek bijvoorbeeld schol op Harlinger wijze of Zeeuwse Aontjes in oentjes klaarmaken. Vandaag een groene soep met een beetje gerookte paling. De lekkerste bouillon voor deze soep wordt gemaakt van stukjes vis, vissenkoppen en - graten die met kruiden en de in stukken gesneden groenten (behalve de prei) en water in een pan worden gedaan. Breng alles aan de kook en laat de bouillon ongeveer 20 minuten op een niet te hoog vuur trekken. Zeef de bouillon. Kook de in stukjes gesneden prei in de bouillon gaar. Pureer de soep met behulp van een blender of andere keukenmachine. Er ontstaat nu een vrij dikke soep die op smaak wordt gebracht met een klein beetje zout, wat cayennepeper en een beetje citroensap. Snijd de paling in smalle reepjes en doe ze in de hete soep. Schep de soep in kommen of borden en strooi er een beetje fijngeknipte bieslook op.

750 gr vissenkoppen en -graten en restjes vis

1 wortel, 1 ui

takjes peterselie en selderij

2 stengels bleekselderij

2 tomaten, 1 kilo prei

zout, cayennepeper

citroensap

150 gram gerookte palingfilets

bieslook

    • Anne Scheepmaker