TV TOREN BERLIJN

In hun DDR-tijd werden de Oost-Berlijners omringd door een onneembare muur die een vrije doortocht naar het Westen verhinderde. Maar sinds 1969 mochten ze wel van afstand zien hoe het daar was. Toen werd, midden in het hart van Oost-Berlijn, de televisietoren voltooid.

Met zijn 365 meter is het nu nog steeds het hoogste gebouw van de stad. Op 203 meter hoogte bevindt zich in de bol een panaroma-rondgang voor 200 personen. Vier meter hoger zit het Tele-café voor nog eens 200 bezoekers. Hier staan de tafels en stoelen op een schijf die er een half uur over doet om één keer rond te draaien.

Hermann Henselmann, de oorspronkelijke ontwerper van de toren, heeft er meer dan alleen een televisietoren van willen maken. “Het moest een teken worden dat de mens bevrijdt van het denken in korte etappes”, zei hij er een paar geleden over in een interview. “De bol kun je beschouwen als een planeet, een verwijzing naar de beweging van de kosmos die almaar doorgaat. Maar door de bol is de toren ook een plusteken en een kruis. Beide tekens kan men erin zien; het is een listige uitnodiging om verschillende werelden te accepteren.”

Aan de Berlijners zijn al deze overwegingen niet besteed: de bijnaam van de televisietoren is 'tele-asperge'.