Teleurstelling voor Kohl; Werkloosheid in Duitsland licht gedaald

NEURENBERG, 8 SEPT. Het aantal werklozen in Duitsland is de afgelopen maand gedaald met 39.000 tot 4.095.400. In vergelijking met augustus vorig jaar stonden er 276.600 minder werklozen geregistreerd, zo heeft het Duitse arbeidsbureau gisteren bekendgemaakt. De aantallen zijn niet gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

De werkloosheid nam iets af, van 10,7 tot 10,6 procent van de beroepsbevolking. Daarmee lijkt de Duitse arbeidsmarkt de opleving van de laatste maanden weer te hebben opgepakt. Die stokte in juli even door een kleine toeneming van de werkloosheid, vermoedelijk veroorzaakt door seizoensinvloeden.

In het westen van het land daalde het aantal Duitsers zonder werk met 16.400 tot 2.801.700. De werkloosheid daar zakte van 9,1 tot 9 procent van de beroepsbevolking. Het aantal werklozen in het oosten van Duitsland zakte met 22.600 tot 1.293.700, waardoor de werkloosheid afnam van 17,4 tot 17,1 procent.

De directeur van het arbeidsbureau, Bernhard Jagoda, merkte naar aanleiding van de gegevens op dat de situatie op de arbeidsmarkt weer iets is verbeterd. Vooral in het westen van het land is volgens hem de opleving van de conjunctuur goed te merken.

De cijfers van augustus zijn de laatste voor de verkiezingen van later deze maand. Voor bondskanselier Kohl zou het een opsteker zijn geweest als het aantal werklozen was gedaald tot onder de vier miljoen.

Kohl betoogde vandaag dat deze maand het aantal wel onder die grens zal uitkomen. Het beleid van de regering werkt, zo zei hij.

De SPD-oppositie liet bij monde van voorzitter Oskar Lafontaine weten dat de verkiezingen op 27 september een referendum zullen zijn over de bestrijding van de werkloosheid. Het aantal van ruim vier miljoen werklozen geeft aan dat de huidige regering weg moet. Nog nooit zijn er tijdens verkiezingen zoveel mensen zonder werk geweest, aldus Lafontaine.

Inmiddels hebben de economische crisis en de val van de roebel in Rusland geleid tot een 'dramatische val' van de Duitse agrarische exporten naar dat land, zo liet de Duitse minister van landbouw Jochen Borchert vanmorgen in een interview weten. Volgens de bewindsman vormde Rusland tot voor kort een 'bevoorrechte markt' voor de Duitse landbouwexporteurs.