Studie naar een andere opzet; Hengelo en Almelo tegen Twentestad

HENGELO, 8 SEPT. De gemeenten Hengelo en Almelo gaan een alternatief ontwikkelen voor Twentestad, de beoogde samenvoeging van Enschede, Hengelo en Borne. Dat hebben beide gemeenten vanochtend laten weten.

In het alternatief, dat de komende weken wordt uitgewerkt, worden Almelo, Hengelo en Enschede drie “gelijkwaardige gemeenten” die samen de Twentse economie kunnen “dragen”.

Hengelo is al langer verklaard tegenstander van Twentestad, de nieuwe gemeente die in het kader van de Twentse herindeling vorig jaar werd gepresenteerd door de provincie Overijssel.

De vorming van Twentestad zal evenwel leiden tot “volstrekt scheve verhoudingen binnen Twente”, zo laat een woordvoerder van de gemeente Hengelo weten. Bovendien, en dat weegt voor de gemeente nog zwaarder, is de nieuwe stad met 245.000 niet nodig om het ruimteprobleem van Hengelo op te lossen.

Almelo en Hengelo zien veel meer in een uitbreiding door middel van grenscorrecties van beide gemeenten. Delen van omliggende, kleinere gemeenten kunnen bij de twee worden gevoegd, zodat daarmee de ruimtenood kan worden opgelost. In het geval van Hengelo wordt daarbij nadrukkelijk gekeken naar delen van Borne.

De drie gemeenten kunnen zo zelfstandig blijven, aldus de woordvoerder. “Dat lijkt ons vruchtbaarder en gezonder dan één heel grote gemeente in de regio.” De gemeenten hopen dat het kabinet het alternatief “wil meenemen in de besluitvorming”.

Het wetsvoorstel voor de herindeling van Twente is de Raad van State inmiddels gepasseerd en ligt op dit moment ter besluitvorming bij het kabinet.

De provincie Overijssel reageert terughoudend op het voornemen van Hengelo en Almelo. “Wij zijn niet aan zet. Het lijkt ons dat dit plan bedoeld is om de discussie in de Tweede Kamer op gang te krijgen”, aldus een woordvoerder.

De provincie Overijssel blijft erbij dat Twentestad de beste optie voor de regio is. “Dit alternatief is niet verstandig, omdat de concurrentie tussen de drie steden wordt versterkt. En dat is niet goed”, aldus een woordvoerder.

De gemeente Enschede, voorstander van Twentestad, kon vanochtend niet reageren.