Stroomuitval is mogelijk oorzaak vliegramp Swissair

MONTREAL, 8 SEPT. De digitale recorder met vluchtgegevens van het toestel van Swissair dat vorige week voor de Canadese oostkust in zee stortte, bevat geen informatie over de laatste zes minuten van de vlucht.

Dat bleek gisteren uit het eerste onderzoek van de 'zwarte doos', die zondag door duikers van de Canadese marine boven water werd gehaald. De afwezigheid van de laatste vluchtgegevens voor de ramp van afgelopen woensdag, waarbij alle 229 passagiers en bemanningsleden omkwamen, duidt op stroomuitval als oorzaak van het ongeluk. “Dit is een indicatie dat er geen stroomvoorziening meer was voor de vluchtrecorder”, zei gisteren Vic Gerden van de Canadese Verkeersveiligheidsdienst, die het onderzoek leidt.

Tot nog toe is alleen bekend dat zich rook had gevormd in de cockpit. Er bestaat onduidelijkheid over de aard van de escalatie van het probleem, die zich voordeed vlak voordat alle communicatie met vlucht 111 werd verbroken.

De 'zwarte doos' verkeert overigens in goede staat, aldus Gerden, en zal een groot aantal technische gegevens opleveren over de eerdere stadia van de vlucht, inclusief de tien minuten tussen het eerste noodsignaal en het laatste contact met de luchtverkeersleiding in de Canadese plaats Moncton. Vlucht 111, op weg van New York naar Genève, probeerde een noodlanding te maken in Halifax.

Alle hoop op informatie over de kritieke laatste zes minuten van vlucht 111 is nu gevestigd op de tweede 'zwarte doos', die gesprekken in de cockpit moet hebben vastgelegd. Die recorder is gisteren gelokaliseerd, maar de kans is groot dat ook deze recorder in de slotfase van de vlucht van stroom verstoken is gebleven.

In een vreemde samenloop van omstandigheden was het Canadese Halifax gisteravond de plaats van een wel geslaagde Zwitserse noodlanding. Een Airbus A-310 van Balair, een dochterbedrijf van Swissair, met 144 inzittenden moest vlak na het opstijgen naar Halifax terugkeren wegens rookontwikkeling in de cabine. Toen dat om 17.21 plaatselijke tijd werd geconstateerd, maakte het toestel rechtsomkeert. De rook werd veroorzaakt door kortsluiting. De charter was op weg van Zürich via Halifax naar Vancouver.

    • Frank Kuin