Shell neemt 182 Noorse stations van Fina over

ROTTERDAM, 8 SEPT. Shell neemt 182 benzinestations in Noorwegen over van de Belgische branchegenoot Petrofina (Fina). In ruil daarvoor krijgt Fina “enkele tientallen” tankstations in Nederland. Hiertoe hebben beide concerns vandaag een principe-akkoord gesloten.

Beide concerns onderhandelen nog over het definitieve aantal Shell-stations, dat onder de vlag van Fina verder gaat. “Voor ons zal dat om een relatief klein aantal gaan”, aldus een woordvoerder van Shell.

Het concern heeft met zijn 780 stations eenderde van de Nederlandse markt in handen. De Fina-keten van 191 tankstations zal, zo denkt de Shell-woordvoerder, met “enkele tientallen” uitgebreid worden.

De transactie moet voor het einde van dit jaar gestalte krijgen en heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid in Nederland.

Shell ziet deze transactie als een belangrijke stap om verder te groeien in Noorwegen. Het concern heeft al 449 stations in Noorwegen, maar met de 182 benzinestations erbij denkt Shell de Noorse klant een betere dekking te bieden.

De afgelopen maand sloot Shell ook al een overeenkomst om de raffinage-activiteiten van Texaco in Groot-Brittannië over te nemen. Bovendien sloot Shell in de Verenigde Staten een samenwerkingsakkoord met Amoco. Shell prefereert kleine tranacties boven mega-overnames omdat anders verzet wordt verwacht van mededingingsautoriteiten.