Schrijver uit Harlingen eist credits van Spielberg

HARLINGEN, 8 SEPT. De Harlinger schrijver Armand Blau eist dat de Amerikaanse regisseur Steven Spielberg toegeeft, dat hij voor diens nieuwste film Saving Private Ryan gebruik maakte van gegevens uit Blau's boek In de schaduw van de bossen. Blau wil dat zijn boek, dat twee jaar geleden uitkwam, op de aftiteling van de film genoemd wordt. In Spielbergs film komen drie broers voor die in Normandië op het slagveld om het leven komen. Zij liggen begraven op de Amerikaanse militaire begraafplaat Henri-Chapelle in België.

Blau beschreef de Amerikaanse begraafplaatsen in de Benelux in zijn boek, compleet met de achtergronden van de gevallenen. De drie gesneuvelde militairen zijn Robert D, James E. en Clen Tester. Blau zocht contact met de enige nog levende broer Carroll Tester (75) in Erwin. Blau: “Carroll Tester is met zijn verhaal in Amerika nooit naar buiten getreden. Spielbergs tekstschrijvers hebben dit gegeven van drie broers uit mijn boek gehaald. Het kan geen toeval zijn.” Het gaat Blau niet om geld. “Ik claim geen auteursrechten. Ik wil alleen de eer die mij toekomt.”