Real IRA kondigt algeheel staakt het vuren aan

LONDEN, 8 SEPT. De Noord-Ierse republikeinse splintergroep Real IRA heeft vanacht een 'algeheel staakt-het-vuren' afgekondigd.

De Real IRA, een afsplitsing van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA), heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bomaanslag in Omagh, waarbij op 15 augustus 28 mensen omkwamen. Dit weekeinde overleed het 29ste slachtoffer.

“Als gevolg van intens overleg dat de afgelopen weken heeft plaatsgehad en in overeenstemming met de constitutie van de Real IRA, hebben de vrijwilligers besloten tot het volledig staken van elke militaire activiteit”, aldus de groep in een via de Ierse omroep RTE verspreide verklaring.

De Ierse en Britse regeringen hebben voorzichtig optimistisch gereageerd op het staakt-het-vuren. De Ierse premier, Bertie Ahern, en de Britse minister voor Noord-Ierland, Mo Mowlam, noemden het besluit allebei “belangrijk en positief” - mits de Real IRA zich eraan blijft houden. Beiden zeiden dat het bestand te laat komt voor de doden van Omagh en zeiden vast te houden aan het opsporen en berechten van de daders.

De Real IRA, die een harde kern van zo'n vijftig man zou hebben, splitste zich eind 1997 af van de IRA, omdat deze bereid was om in onderhandeling te treden met de unionisten en concessies zou willen doen. De aanslag in Omagh, bedoeld om het Goede Vrijdag-akkoord te torpederen, had een averechts effect: de Real IRA raakte verder geïsoleerd en het stagnerende vredesproces kreeg een nieuwe impuls. Donderdag spreken de unionistische leider David Trimble en Sinn Féin-leider Gerry Adams voor het eerst in levenden lijve met elkaar.

Enkele dagen na de aanslag nam de Real IRA al een 'voorlopig staakt-het-vuren' in acht. De enige nationalistische groep die de 'gewapende strijd' nog belijdt, de Continuity IRA, heeft vanochtend gezegd niet de wapens te zullen neerleggen. Vorige maand kondigde een andere fractie, de INLA, ook een bestand af.

    • Hans Steketee