Oproep in Birma tot verbanning van Aung San Suu Kyi

RANGOON, 8 SEPT. Birmese regeringsgetrouwe kranten hebben vandaag opgeroepen tot de verbanning van oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Zij zou de Birmese nationaliteit niet bezitten en het land destabiliseren. In een artikel dat in twee dagbladen werd afgedrukt, schrijft een vooraanstaand jurist: “Ik vraag de regering, namens alle mensen in dit land, om de verbanning van Suu Kyi.”

De staatsmedia veroordelen het feit dat de oppositieleidster getrouwd is met een Brit. “Dat maakt haar tot buitenlander die het land probeert te destabiliseren”, aldus het artikel, dat is geschreven door een lid van het belangrijkste gerechtshof in Birma. De rechter zegt dat de Birmese wet niet toestaat dat iemand een dubbele nationaliteit bezit.

“Suu Kyi heeft op brute wijze de internationaal gerespecteerde soevereniteit van Birma geschonden door interne aangelegenheden te bespreken met vertegenwoordigers van de Britse en Amerikaanse ambassade”, zo schrijft de jurist.

De oproep tot verbanning van de vrouw die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede won, komt een dag na de arrestatie door het militaire bewind in Birma van 220 leden van Suu Kyi's partij, de Nationale Liga voor Democratie, zo heeft de Liga gemeld. Onder de aangehouden personen zouden zich 63 parlementsleden bevinden.

De reeks arrestaties moet verijdelen dat nog deze maand het volksparlement bijeen wordt geroepen. In 1990 behaalde de Liga een overweldigende overwinning (82 procent) bij de verkiezingen, maar de uitslag is door het militaire bewind nooit geaccepteerd en de volksvertegenwoordiging is nog nimmer bijeengeweest. Suu Kyi, die van 1989 tot 1995 huisarrest had, wil nu het volksparlement bijeen laten komen. Van de 392 Liga-leden die een zetel veroverden, is inmiddels het merendeel afgevallen wegens gevangenschap, ballingschap of overlijden.

Tevens is de arrestatiegolf een reactie op een demonstratie vorige week. Toen gingen naar schatting 3.000 studenten de straat op als steunbetuiging aan Suu Kyi. Zij protesteerden tegen het heersende regime en eisten meer democratie. Het was de grootste betoging in twee jaar. (Reuters, AFP, AP)