Onder druk betoging; Arrestatie in Cambodja afgeblazen

PNOMH PENH, 8 SEPT. Onder druk van duizenden demonstranten hebben de Cambodjaanse autoriteiten vanochtend afgezien van de geplande arrestatie van oppositieleider Sam Rainsy.

Wel heeft de oproerpolitie de deelnemers van een al twee weken durende zitactie voor het parlement in de hoofdstad Pnomh Penh met veel geweld uit elkaar gedreven. Ordetroepen maakten gebruik van waterkanonnen en elektrische knuppels.

Nadat premier Hun Sen de arrestatie had bevolen, verschanste Rainsy zich gisteren in een hotel, waar hij bescherming kreeg van de VN-vertegenwoordiging in Cambodja. Hun Sen wil Rainsy achter slot en grendel zetten omdat hij hem verdenkt van een aanslag die gisteren op hem werd gepleegd. De oppositie meent echter dat de premier de aanslag zelf in scène heeft gezet.

Vorig jaar was een bijeenkomst van Rainsy doelwit van een aanslag. Daarbnij kwamen zestien mensen om. Volgens Rainsy zat Hun Sen achter die aanslag.

Om steun te betuigen aan de oppositieleider verzamelden zich gisteravond honderden betogers voor het hotel waar Rainsy zat. Toen de oproerpolitie de menigte uit elkaar wilde drijven, viel een dode; twee mensen raakten gewond.

Ook bij het ingrijpen van de politie vanmorgen voor het parlement raakten enkele mensen gewond.

De regering heeft verklaard Rainsy niet te zullen oppakken als hij een einde maakt aan de betogingen tegen de verkiezingsuitslag van 26 juli. Minister van Binnenlandse Zaken Sopheak: “Ik weet niet of er een arrestatiebevel tegen hem (Rainsy) is uitgevaardigd, maar hij zal niet gearresteerd worden. Misschien moet hij wel voor de rechter verschijnen om opheldering te verschaffen.”

Oppositieleden demonstreren al weken tegen de verkiezingsuitslag, omdat zij fraude vermoeden. De oppositie heeft tot nu toe geweigerd zitting te nemen in het nieuwe parlement.

Bij de verkiezingen van eind juli kwam premier Hun Sen als overwinnaar uit de bus, maar de winst is niet groot genoeg om een regering te vormen. Daarvoor moet hij een coalitie vormen met Rainsy, of de tweede belangrijke oppositieleider, prins Ranariddh.

Deze laatste werd overigens vorig jaar nog het land uitgejaagd door Hun Sen. (Reuters, AFP, AP)