Nettowinst Vendex stijgt met 22 pct

ROTTERDAM, 8 SEPT. Warenhuisconcern Vendex heeft in het eerste halfjaar, zonder bijzondere posten, een 22 procent hogere nettowinst behaald van 109 miljoen gulden. In de vergelijkbare periode vorig jaar was de nettowinst 745 miljoen gulden, inclusief een groot aantal eenmalige baten. Het bedrijfsresultaat, zonder de verkoop van onroerend goed meegerekend, steeg met 22 procent tot 138 miljoen gulden. De omzet nam met 9 procent toe tot 4,8 miljard gulden.

“Gelukkig zijn de resultaten goed”, zei bestuursvoorzitter J.M. Hessels vanochtend in een toelichting. “Want bij het personeel leefde de vraag of het wel zo verstandig is wat de directie allemaal wil.” Hij doelde op voorgenomen fusie van de Vendex Food Groep (Edah) met De Boer Unigro (Super De Boer), die eind oktober wordt afgerond en de voorgenomen fusie van de rest van Vendex (V&D, Perry Sport) met KBB (Bijenkorf, Hema). Uitzenddochter Vedior is al verzelfstandigd.

“Het uitzendwerk, een prachtig stuk waarbij de markt met 15 tot 20 procent per jaar groeit, zijn we kwijt”, zei Hessels. “En de stabiele supermarkten, waar je het wel heel slecht moet doen om geld kwijt te raken, worden afgesplitst. Maar ook de warenhuizen en speciaalzaken doen het goed.”

Over de fusieplannen met KBB, waarover op 8 oktober de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zijn het definitieve oordeel velt, was Hessels hoopvol. Hij verwacht niet dat een van de drie warenhuisketens (V&D, Bijenkorf en Hema) verkocht zal moeten worden - dan gaat de fusie ook niet door.

De NMa zal mogelijk wel beperkingen opleggen in bepaalde productcategorieën als babykleding of dameslingerie.