Libische advocaat Lockerbie: geen eisen, wel garanties

AMSTERDAM, 8 SEPT. Ibrahim Legwell, de Libische advocaat van de twee beklaagden in de Lockerbie-zaak, stelt nadrukkelijk geen voorwaarden voor de berechting van zijn cliënten. Maar hij staat erop dat zij een eerlijk proces krijgen. Daar zullen zij, zegt hij, ongetwijfeld worden vrijgesproken omdat er overal ter wereld mensen van goede wil zijn. Ten behoeve van een eerlijk proces wil hij wél wettelijke garanties hebben. Zo moet er een onpartijdige rechtbank zijn, die niet alleen uit Schotse rechters bestaat, maar “een verscheidenheid aan culturen vertegenwoordigt”.

In een telefonisch vraaggesprek met deze krant bevestigt Legwell dat een rechtszaak in Den Haag nog niet helemaal vaststaat. Want daarvoor moeten eerst Libië en Nederland afspraken maken over de uitlevering van de verdachten en hun behandeling in en door Nederland. Hij vindt het dan ook vreemd dat minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken zondagavond zei dat Nederland niet met Libië zal onderhandelen, omdat kolonel Gaddafi alleen maar ja of nee moet zeggen tegen het Amerikaans-Britse voorstel, dat door de Veiligheidsraad van de VN in een resolutie werd herhaald. “Die eis dat mijn twee cliënten simpelweg alleen worden uitgeleverd is uitsluitend bedoeld als een vernedering en om een regeling te vermijden.”

Zijn twee cliënten willen, aldus Ibrahim Legwell, niets liever dan een eerlijk proces om hun onschuld te bewijzen. Zij lijden onnoemelijk onder de valse beschuldigingen dat zij verantwoordelijk zouden zijn voor de bomaanslag in 1988 op een Amerikaanse Boeing 747 boven het Schotse Lockerbie, waarbij 270 doden vielen.

Maar uiteindelijk beslissen zij waar, wanneer en onder welke omstandigheden zij terecht zullen staan. Want al in 1992 bepaalden de Volkscongressen, die in Libië als parlement fungeren, dat de twee verdachten, wat hun proces betreft, het laatste woord hebben.

    • Michael Stein