'Japanse economie aan rand deflatie'

TOKIO, 8 SEPT. De Japanse economie staat aan de rand van een spiraal van deflatie. Dit stelt het Economisch Planbureau van de Japanse overheid in het zijn laatste maandrapport dat vandaag is verschenen.

“Japan is nog niet in een deflatoire spiraal maar staat aan de ingang. Er is een gevaar dat Japan erin wordt gezogen en de belangrijkste reden daarvoor is de internationale situatie.” Dit zei Taichi Sakaiya, hoofd van het planbureau vandaag. Concreet verwees Sakaiya naar de economische en politieke problemen in Rusland en Azië. Door alle zorgen over binnen- en buitenland “zijn consument en ondernemers onderkoeld”, zo formuleerde een ambtenaar van het planbureau de zorgen over dalende consumptie en verder dalende investeringen van het bedrijfsleven.

Als de internationale omstandigheden verder verslechteren “zal Japan radicalere stappen moeten nemen”, aldus Sakaiya, die twijfel uitsprak of de reeds door de regering aangekondigde stimuleringsmaatregelen voldoende zullen zijn voor een heropleving van de Japanse economie.

Het Daiwa-onderzoeksinstituut maakte vandaag bekend dat winsten van het Japanse bedrijfsleven in het lopend jaar naar verwachting zo'n 15 procent lager zullen liggen dan vorig jaar. Het instituut - gelieerd aan het effectenhuis Daiwa - heeft zijn eerdere voorspelling van een daling van 8 procent daarmee fors naar beneden bijgesteld. De stagnerende binnenlandse vraag is ook voor Daiwa een grote oorzaak van de negatieve kijk. Het instituut verwacht niet dat de extra overheidsuitgaven tot een direct herstel van deze vraag zullen leiden.

Ondanks de negatieve berichten sloot de beursindex van Tokio vandaag weer met winst, na gisteren al een stijging te hebben doorgemaakt van ruim vijf procent. De Nikkei-index steeg nu krap 1 procent en eindigde op 14.913 punten. Volgens handelaren spelen technische redenen in verband met de handel in opties echter mee in de recente stijging.

Elders in Azië was het beeld vandaag verdeeld. Halverwege de handel bedroeg de stijging in Hongkong 2,2 procent en in Singapore 1,1 procent. Manila was slechts een fractie hoger en Seoel een fractie lager.