Iris minder positief over fondsen Robeco

ROTTERDAM, 8 SEPT. Onderzoeksinstituut Iris van de Rabobank is veel minder positief over de sectorfondsen van Rabo's vermogensbeheerder Robeco, dan bij de introductie drie maanden geleden. Van de tien fondsen heeft Iris de vooruitzichten van vijf fondsen neerwaarts bijgesteld.

Dit blijkt uit een gisteren verschenen onderzoeksrapport van Iris. Twee van de sectorfondsen hebben een positiever oordeel meegekregen. Voorafgaand aan de introductie van de fondsen baseerden de Rabo-onderzoekers hun oordeel op de sectoren als geheel (bijvoorbeeld vastgoed), terwijl Iris nu weet welke bedrijven in de sectorfondsen zitten, zo stelt het rapport.

Fondsmanager E. Smid bij Robeco ontkent dat hiermee de keuze van de verschillende bedrijven wordt bekritiseerd. “De manier van beoordeling door Iris is gewijzigd. Nu worden de sectoren ten opzichte van elkaar vergeleken en niet meer, zoals in het eerste rapport, ten opzichte van de wereldindex.”

Toch spelen ook de normale vooruitzichten voor de sectoren een rol, aldus het rapport van Iris. “Er is natuurlijk de laatste maanden nogal wat gebeurd in de financiële wereld”, zegt Smid over de onrust op de beurzen. “Acht van de tien sectorfondsen hebben het beter gedaan dan de wereldindex en daar zijn we uitermate tevreden over.” De fondsen Consumer Goods en Property (vastgoed) kregen van Iris een negatieve beoordeling, in plaats van een neutraal advies. Van Health Care, Food & Agri en Telecom werden de positieve vooruitzichten veranderd in een neutraal advies. Alleen over Capital Goods en Informatietechnologie is Iris positiever geworden.

Sinds de start in juni hebben de tien sectorfondsen een negatief rendement geboekt van gemiddeld bijna 7 procent. Vooral de fondsen Consumer Goods (met onder meer Walt Disney, Sony en McDonalds) en Financials (Travelers Group, ING) hebben met een rendement van zo'n 15 procent negatief matig gepresteerd. Health Care en Media hebben in de eerste drie maanden een positief rendement geboekt van ruim 1 procent.

Sinds de introductie van de fondsen is de Amerikaanse beursindex met zo'n 14 procent gedaald. De meeste bedrijven die in de sectorfondsen zijn opgenomen zijn afkomstig uit de Verenigde Staten. Van de honderd belangrijkste bedrijven komen er slechts vijf uit Nederland. “Ik denk dat dat een normale afspiegeling is van de positie van Nederland. We hebben niet naar grenzen gekeken, maar naar de beste bedrijven.”

Behalve over de prestaties van de fondsen is Smid van Robeco ook tevreden over de inleg van de belegger. Na drie maanden is voor 575 miljoen gulden ingelegd. “Positief voor ons is dat er nog steeds een instroom is van kapitaal. We zijn begonnen met zo'n 400 miljoen gulden”, aldus Smid. Health Care, waarin Viagra-producent Pfizer prominent aanwezig is, scoort met een inleg van 175 miljoen als beste. Consumer Goods wist minder dan 5 miljoen gulden aan te trekken.

    • Erik van der Walle