Iraanse militaire manoeuvres afgesloten

TEHERAN, 8 SEPT. De Iraanse militaire manoeuvres in het grensgebied met Afghanistan zijn afgelopen, maar de troepen die eraan deelnamen blijven nog ter plaatse om een eventuele buitenlandse dreiging het hoofd te bieden. Dat heeft de commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, Yahya Rahim Safavi, gisteren voor de staatstelevisie meegedeeld.

De manoeuvres hadden geleid tot speculaties over een Iraanse militaire interventie in het buurland in verband met de verdwijning van tien Iraanse diplomaten en een journalist. Iran heeft de in het grootste deel van Afghanistan heersende Talibaan ervan beschuldigd de groep te hebben ontvoerd. Gevreesd wordt dat de Iraniërs zijn vermoord toen de extreem-fundamentalistische Talibaan de noordelijke oppositiehoofdstad Mazar-i Sharif innamen. Generaal Safavi noemde de manoeuvres, waaraan circa 70.000 manschappen deelnamen, gisteren een succes. Hij voegde eraan toe dat Iran zijn nationale belangen sterk zal verdedigen tegen enigerlei buitenlandse dreiging.

Een invloedrijke conservatieve krant in Iran, Qods (Jeruzalem), deed gisteren een beroep op de regering in Teheran Afghaanse vluchtelingen in milities te organiseren om tegen de Talibaan te vechten. Deze milities zouden permanent in het grensgebied moeten worden gelegerd. Er zijn bijna 2 miljoen Afghaanse vluchtelingen in Iran.

De krant verwierp het idee van een rechtstreekse Iraanse militaire interventie in Afghanistan, waarover met name in Washington is gespeculeerd. “Er zijn nog politieke opties open die betere resultaten dan een oorlog kunnen opleveren”, aldus de krant. Qods suggereerde wat dat betreft de vorming van een front van Iran, India, Rusland, Tadzjikistan, Oezbekistan en Turkmenistan, een idee dat al eerder in Iran is geopperd. Al deze landen hebben grote moeite met de Talibaan. (Reuters, AFP)