Honeymoon in Vegas

Honeymoon in Vegas (Andrew Bergman, 1992, VS), Veronica, 20.30-22.15u.

Elvis Presley natuurlijk. Elvis Presley, je laatste cent vergokken in de casino's en van die drive-in kapelletjes waar je in een gehuurde limousine en geleende smoking kunt trouwen voor een handvol dollars. Op het bordje bij de uitgang staat dan: Thank you! Call again. Want wie naar Las Vegas gaat om te trouwen, vliegt een paar jaar later naar Mexico om te scheiden om binnen een week weer in Vegas in het huwelijk te treden. Met dezelfde vrouw, maar dan jonger, blonder en een paar pondjes lichter.

Wie naar Las Vegas gaat om te trouwen is kortom zelden van plan om dat 'tot de dood ons scheidt' al te letterlijk te nemen, ook de beminnelijke Jack Singer (Nicolas Cage) niet. Niet alleen is hij zijn hele leven getraumatiseerd door een tirannieke moeder die haar zoon nog op haar sterfbed liet beloven zich nooit in de echt te verbinden. Ook zijn werk als privé-detective die voor echtscheidingsadvocaten overspelige echtelieden opspoort heeft hem weinig gevoelig gemaakt voor de romantiek van theeroosjes en bruidsuikers. Hij zegt het nog tegen zijn vriendinnetje: 'People get married and then they do the most hideous, unbelievable things to each other.'

Maar ja, die Betsy (Sarah Jessica Parker) heeft hem nog net iets beter in haar macht dan de geest van zijn overleden moeder: het is trouwen of uit. En dus zijn ze op weg naar Las Vegas. Om te trouwen. En om misschien een klein kapitaaltje te winnen, want Jack is bovendien een hartstochtelijk gokker.

Wat kan er mis gaan? Alles kan mis gaan en alles gaat mis. Schrijver/regisseur Andrew Bergman maakte van zijn tweede film een aan idiotie en humoristische hysterie grenzende screwball comedy die moeilijk te weerstaan is. Bijvoorbeeld omdat je een romanticus in hart en nieren bent, of een liefhebber van Las Vegas-kitsch, fan van Nicolas Cage, die weer één en al gebronsde onhandige charme uitstraalt of verzot op eindeloze running gags.

De beste reden om naar Honeymoon in Vegas te kijken is echter Elvis Presley. Niet de echte natuurlijk, want in Las Vegas is alles schijn. Maar wel de tientallen lookalikes, die er hun jaarlijkse conventie houden, net in het hotel waar Jack en Betsy de bruidssuite eer aan proberen te doen. Wel eens een Japanse Elvis gezien? Of eentje die parachute springt? Of aan de kaarttafel in gezang uitbarst: 'Wise men say, only fools rush in...'

    • Dana Linssen