Geweld Jakarta: twee gewonden, acties uitgesteld

JAKARTA, 8 SEPT. Twee Indonesische studenten hebben vannacht bajonetsteken opgelopen toen de oproerpolitie een einde maakte aan een blokkade van de toegangspoort tot het parlementsterrein in Jakarta. Zij werden naar een ziekenhuis gebracht. Vijf anderen zijn opgenomen in een hospitaal na het inademen van traangas.

De ingang van het parlementsgebouw werd vannacht op 3 uur plaatselijke tijd ontruimd door militairen. Het kwam tot een botsing met de betogende studenten toen deze stenen en flessen naar de soldaten gooiden. Die vuurden daarop enkele traangasgranaten af. Toen de militairen overgingen tot ontruiming, hielden zich nog zo'n 300 studenten op voor het parlementsgebouw.

Vanochtend waren honderden studenten bezig zich te hergroeperen op de verschillende campussen. Zij besloten in de loop van de dag nieuwe protesten bij het parlement tot nader order uit te stellen, omdat de toegangswegen naar het parlement door het leger uit voorzorg waren afgegrendeld. Doordoor zat het verkeer tijdens de ochtendspits enige uren vast. Grote gebouwen in de buurt van het parlement, zoals het Congrescentrum en het Hilton hotel, hebben voor vandaag extra bewaking van het leger ingehuurd.

Een woordvoerder van de studenten liet echter weten dat “we niet ophouden met onze acties voordat er veranderingen komen”.

De studenten zijn afkomstig van enkele tientallen universiteiten rond Jakarta en verenigd in Forum Kota (Stadsforum), de meest radicale van de drie grote groeperingen waarin de studentenbeweging inmiddels is uiteengevallen. Forum Kota eist het aftreden van president B.J. Habibie, verlaging van de voedselprijzen, ontbinding van het parlement en de instelling van een Volkscongres.

De demonstratie van gisteren en afgelopen nacht was de grootste sinds de studenten in mei dit jaar de gebouwen van het parlement bezetten. Dat was toen mede aanleiding voor het aftreden van president Soeharto als president.

Vandaag was het voor de tweede dag onrustig in de Midden-Javaanse stad Kebumen, waar een menigte gisteren twintig winkels van etnische Chinezen in brand stak.

In Surabaya, de hoofdstad van Oost-Java en de tweede stad van het land, kondigden studenten aan massaal de straat op te gaan als Habibie daar morgen een bezoek brengt.

    • Frank Vermeulen