Fusie in Deense vleesindustrie

KOPENHAGEN, 8 SEPT. De twee grootste vleesverwerkende concerns van Denemarken, Danish Crown (DC) en Vestyske Slagterierer (VJS), willen fuseren. Als hun voornemen doorgaat, worden ze de grootste vleesverwerker van Europa en ruim tweemaal zo groot als hun naaste concurrenten Dumeco, het Duitse Nordfleisch en het Britse Unigate Malton-Harris, zo meldt de Britse zakenkrant Financial Times.

DC en VSJ slachten en verwerken gezamenlijk ongeveer 15,5 miljoen varkens per jaar, goed voor 80 procent van de varkensvleesproductie in Denemarken. De omzet komt op 37 miljard kroon (11 miljard gulden) en het aantal werknemers op 18.000. Het fusiebedrijf zal het op een na grootste industrieconcern van Denemarken zijn, na AP Moller-Maersk, dat vooral actief is in de scheepvaart en olie en gas.

Denemarken is de grootste exporteur van varkensvlees ter wereld. Deze vleesuitvoer is goed voor 10 procent van alle exportinkomsten. De twee ondernemingen verwachten niet dat er massaontslagen vallen na hun fusie.