Erewacht

Foto: ROERMOND - Militairen van de luchtmobiele brigade vormen een erewacht bij het Indië-monument in Roermond, waar gisteren de jaarlijkse herdenking van de gesneuvelden uit de periode 1945-1962 door ongeveer zevenduizend veteranen uit het hele land werd bezocht. Ook staatssecretaris Van Hoof (Defensie) en de bevelhebbers van landmacht, luchtmacht en marine waren aanwezig.

Om de oud-Indiëgangers naar Roermond te vervoeren werden extra treinen ingezet, die waren gehuurd van de Duitse spoorwegen. De herdenking begon met een 'fly-by' door drie F-16's van de luchtmacht. Na het blazen van de taptoe volgde er een declamatie van Pierre Huyskens. De journalist legde de nadruk op de mondeling overlevering van de militaire inzet in voormalig Nederlands-Indië: “Probeer het maar eens uit te leggen aan je kleinkind, veteraan.” Hierna volgde een kranslegging. Voor veel veteranen was de herdenking een gelegenheid om de kameraden van weleer te ontmoeten. Overal op het terrein van het Indië-monument onstonden kleine reünies. Volgens vrijwilligers van het Rode Kruis was goed te merken dat het duizendkoppige publiek op leeftijd was. Twee oud-militairen moesten wegens hartproblemen naar het ziekenhuis. (Foto Fer Traugott, WFA)