Duitse rechter verbiedt tv-spotje Republikaner

KEULEN, 8 SEPT. Een rechtbank in Duitsland heeft de extreem-rechtse Republikaner-partij verboden nog langer een televisiespotje uit te zenden, waarin wordt beweerd dat voormalig kanselier Konrad Adenauer en oud-SPD-leider Kurt Schumacher zeker op deze partij zouden hebben gestemd bij de komende Bondsdagverkiezingen. De rechtbank bepaalde dat het spotje “de reputatie schaadt van een overleden politicus” en zal de partij een boete van 500.000 mark opleggen voor elke overtreding van het uitzendverbod.

“Deze advertentie misbruikt twee historische persoonlijkheden voor reclamedoeleinden. In de context van een verkiezingscampagne gaat dit te ver”, aldus de rechter. De rechtszaak was aangespannen door kleinzoon Michael Evert van Adenauer. Evert vond dat het spotje de “herinnnering en de reputatie” van zijn vader in diskrediet bracht. Bij dezelfde rechtbank in Keulen hadden de Republikaner een zaak aangespannen tegen de commerciële omroepen RTL en VOX, die het spotje geweigerd hadden. Met name de uitspraak in het spotje dat “massa-immigratie criminele buitenlanders” naar Duitsland had gebracht, had de omroepen doen besluiten het spotje te weren.

De eis van de Republikaner dat RTL en VOX het spotje alsnog moeten uitzenden werd door de rechter verworpen met een verwijzing naar de uitspraak die zij kort daarvoor had gedaan in de zaak van de kleinzoon van Adenauer. Eerder was de Duitse zender SAT1 door een rechter in Mainz gedwongen het spotje wel uit te zenden. Deze omroep was verheugd met de uitspraak van de rechter in Keulen en zal het uitzenden van het spotje onmiddellijk staken.(AP)