Danseresjes ondervraagd over banden met PKK

ANKARA, 8 SEPT. In Izmir, aan de westkust van Turkije, heeft zich een incident afgespeeld waaruit blijkt hoe obsessief de politie zich bezighoudt met het opsporen van eventuele Koerdische separatisten. Vier meisjes, in de leeftijd van 11 tot en met 15 jaar, werden door de lokale politie opgepakt en urenlang ondervraagd, nadat ze met een bord in de kleuren rood, geel en groen - symbool van de illegale Koerdische Arbeiders Partij (PKK) - op straat geld hadden ingezameld voor weeskinderen. De meisjes, verenigd in een dansgroepje genaamd 'Krankzinnige Meiden' (Çilgin Kizlar), hadden zich op die manier al zes keer eerder het lot aangetrokken van de weeskinderen in Turkije, die veelal in staatstehuizen zitten. De Turkse politie betichtte hen van banden met de PKK.

Turkije werd twee jaar geleden ook al opgeschrikt door een dergelijke actie van de politie in Manisa, eveneens aan de westkust. Scholieren werden ook toen beticht van banden met illegale organisaties. Tijdens hun ondervraging op het politiebureau werden de jongeren ernstig gemarteld, de meisjes ook seksueel. De sociaal-demoratische afgevaardigde Sabri Ergül, die de zaak van de Manisa-studenten destijds in de openbaarheid bracht, spreekt ook nu met afschuw “over de verwerpelijke manier waarop de politie mensen behandelt die slechts van hun democratische rechten gebruik maken”.

Turkse kranten melden vandaag dat de vader van een van de dansende meisjes gisteren nul op het rekest kreeg toen hij het laatste geld dat de groep had ingezameld (zo'n 35 gulden) in Izmir wilde overdragen aan de Turkse staatsorganisatie voor weeskinderen. De minister van Binnenlandse Zaken, Kutlu Aktas, heeft inmiddels een onderzoek geopend naar het optreden van de politie in Izmir. Zelden echter worden agenten in Turkije tegen wie stappen worden ondernomen, ook daadwerkelijk berecht - of ze komen er met lichte straffen af.

Het incident speelt zich af tegen de achtergrond van een nieuwe oproep van de PKK tot een bestand in het zuidoosten van Turkije. Daar woedt al sinds 1984 een guerrilla-oorlog tussen het Turkse leger en de PKK, waarbij inmiddels zeker 30.000 doden zijn gevallen. De Turkse regering, weigert ook nu op de oproep van de PKK in te gaan.