Aandeel KPN opnieuw grote verliezer op matte beurs

AMSTERDAM, 8 SEPT. Op de Amsterdamse effectenbeurs is het aandeel KPN vanochtend verder gedaald. De koers van het telecomconcern viel met 4,10 gulden (5,75 procent) terug en bereikte vroeg in de middag een notering van 67,50 gulden. KPN, dat door een beoogde gedwongen tariefsverlaging van toezichthouder Opta al een week hevig onder vuur ligt, was onder de hoofdfondsen de enige negatieve uitschieter. Beleggers wachtten de opening van Wall Street af. De beurs van New York, die gisteren was gesloten, heeft nog niet kunnen reageren op uitlatingen van de Amerikaanse centrale bankier Alan Greenspan over de effecten van de Azië-crisis op de Amerikaanse economie.

De AEX-index, die de stemming op het Damrak weergeeft, daalde met 5,36 punten naar 1070,86 punten. Volgens een handelaar kampt de beurs met een gebrek aan binnenlands bedrijvennieuws. Beleggers kijken nu hoofdzakelijk naar internationale ontwikkelingen. “Rusland speelt een negatieve rol door de opnieuw mislukte poging een nieuwe regeringsleider te benoemen.”

Naast KPN verloor ook het aandeel Vendex hoogte. Het concern, dat vanochtend voor opening van de beurs 22 procent winstgroei publiceerde, daalde met 4,5 procent (3,60 gulden) naar 75 gulden. De cijfers waren volgens beurshandelaren niet slecht, maar “als de halfjaarcijfers niet heel erg goed zijn, dan gaat de koers in deze richtingloze markt hard naar beneden”.

De financiële sector was verdeeld. ABN Amro stond onder druk door berichten over tegenvallers in Rusland van honderden miljoenen guldens. De koers van de bank daalde met zes dubbeltjes naar 41,70 gulden. ING daarentegen, die de laatste weken eveneens sterk onder druk heeft gestaan door de angst voor verliezen in Azië en Rusland, steeg met drie dubbeltjes naar 112,30 gulden. Collega Fortis daalde met twee gulden naar 125 gulden.

Akzo Nobel was in deze afwachtende markt de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. De chemiegigant klom met 2,50 naar 80 gulden. Collega DSM steeg met twee dubbeltjes naar 172,90 gulden.

Bierbrouwer Grolsch was vanochtend een opvallende stijger. Het Midkapfonds steeg 6 procent naar 59 gulden door speculatie over een overname. ASM Lithography steeg met een gulden naar 41,50 gulden.

De Amerikaanse dollar was vanochtend op de Europese valutamarkten hoger. Een van de eerste koersen bedroeg 1,9490 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,9440 gistermiddag. Vroeg in de middag noteerde de dollar 1,9510 gulden. Daarmee lijkt de vrees voor een renteverlaging in de VS weer verdwenen. Gisteren ging de dollar nog omlaag met bijna een cent.

Het pond sterling zakte verder weg. Vroeg in de ochtend noteerde de Britse munteenheid 3,2300 tegen 3,2480 bij het slot van de handel gisteren, toen de munt al 2,5 cent prijsgaf. Ook de yen verloor terrein. In de ochtend stond de koers op 131,90 per dollar. Gisteren eindigde de munt op 131,20 per dollar.

NEW YORK Wall Street was gisteren gesloten wegens Labor Day.

TOKIO De Nikkei-index van de effectenbeurs van Tokio is vanochtend 123,43 punten (0,83 procent) hoger gesloten op 14.913,49 punten. In Hongkong stegen de koersen met gemiddeld 1,4 procent. De beurs van Maleisië raakte de winst van gisteren grotendeels kwijt. De beursindex daalde met 95,5 punten (21,5 procent).