Zwak begin Kroatië, Frankrijk en Spanje

ROTTERDAM, 7 SEPT. Kroatië is slecht gestart in het kwalificatietoernooi voor EK van 2000. De nummer drie van het WK verloor in Dublin met 2-0 van Ierland. Ook Spanje, 3-2 verlies tegen Cyprus, en wereldkampioen Frankrijk, 1-1 tegen IJsland, begonnen zwak.

De Ieren toonden geen enkel ontzag voor Kroatië, dat bij het WK in de strijd om het brons van Nederland won (2-1). Na een kwartier leidde Ierland met 2-0. Irwin (strafschop) en Keane maakten de doelpunten. Kroatië miste vijf spelers uit het succesvolle WK-team. In de slotfase kregen Stanic en Pamic de rode kaart.

Cyprus kwam tegen Spanje (groep 6) vlak voor rust op voorsprong door Engomitis. Vlak na de hervatting maakte Gogic er zelfs 2-0 van. Met iets meer dan een kwartier te gaan deed Raùl iets terug. Spoljaric herstelde de marge van twee goals even later. Morientes maakte er 3-2 van.

Frankrijk droomde in Reykjavik nog van de wereldtitel en kreeg prompt een koude IJslandse douche: 1-1. Dadason kopte zelfs als eerste raak na ruim een half uur. Een blunder van doelman Barthez hielp hem daarbij. De IJslandse vreugde werd drie minuten later getemperd door Dugarry.

In de andere wedstrijd voor groep 6 versloeg Oekraïne Rusland met 3-2. Bij rust was het 2-0 door Popov en Skasjenko. In de tweede helft gaf Varlamov de Russen weer enige hoop. Een kwartier voor tijd legde doelman Charin Rebrov neer. Hij kreeg rood, Rebrov benutte de strafschop. Onopko scoorde nog tegen.

In groep 5 verloor Engeland in Stockholm met 2-1 van Zweden. Shearer opende in de tweede minuut de score. Na een half uur sloeg Zweden echter terug. Met treffers van Andreas Andersson en Mjallby binnen twee minuten kreeg het duel een verrassende wending. De Engelsman Ince kreeg in de 67e minuut rood.