Weens museum perste joden af tijdens oorlog

WENEN, 7 SEPT. Het Kunsthistorisch Museum in Wenen bezit honderden schilderijen en andere kunstwerken van joodse gezinnen die het door middel van afpersing heeft verkregen. Dat blijkt uit een intern rapport van het museum waaruit de Weense krant Der Standard zaterdag publiceerde. Volgens het rapport zijn zeker 915 werken die op 'bedenkelijke' manier verkregen.

Vanaf de Oostenrijkse aansluiting bij nazi-Duitsland in 1938 tot 1945 dwong de staat joden kunstwerken af te staan. Op die manier verwierf het museum 772 kunstvoorwerpen die na de oorlog niet werden teruggegeven. Tot 1955 probeerden de autoriteiten joodse kunstbezitters over te halen al kwijtgeraakte of andere kunstwerken aan het museum te 'schenken'. Zo kwamen nog eens 143 werken in het bezit van het Kunsthistorisch Museum.

Als tegenprestatie kregen de inmiddels uit Oostenrijk geëmigreerde eigenaars toestemming andere stukken uit hun omvangrijke kunstverzamelingen het land uit te voeren. Onder anderen twee Rothschild-families zouden op deze manier gedwongen zijn geweest 225 'schenkingen' te doen. (ANP)