Volleybalteam zet misser snel recht

HAARLEM, 7 SEPT. De Nederlandse volleyballers wonnen gisteren weliswaar soeverein van Tsjechië (3-0), maar ze hadden na afloop in Haarlem toch nog heel wat uit te leggen. Want hoe is het mogelijk dat Oranje twee weken geleden in drie sets van dezelfde ploeg verloor? “Misschien kan ik beter maar de videoband van die wedstrijd meegeven”, reageerde bondscoach Toon Gerbrands. “Anders is het moeilijk uit te leggen.”

Aanvoerder Bas van de Goor deed na nog geen anderhalf uur spel een poging. “Het leek toen in Tsjechië wel of er allemaal supermensen aan de andere kant van het net stonden. Ze kregen al ballen terug, de spelverdeler vloog regelmatig de tribune in. Echt alles lukte bij de Tsjechen. Het was de wedstrijd van hun leven en bij ons ging het juist helemaal mis.”

Van dat Tsjechië was in Haarlem niets te bespeuren. De Tsjechen speelden slap. Ze waren blijkbaar al blij met de grote uitzege tegen België en die spektaculaire 3-0 eigen land tegen Nederland. Ondanks de nederlaag heeft Tsjechië nog kans om zich voor het EK '99 te plaatsen. De ploeg krijgt in de kwalificatiepoule nog drie thuiswedstrijden (tegen België, Finland en Bulgarije) en als die worden gewonnen, ziet het er goed uit. Bulgarije en Nederland zijn de andere gegadigden voor de twee plaatsen. De ploegen spelen woensdagavond tegen elkaar in Maastricht. Nederland moet ook dan winnen om niet in grote problemen te komen.

Bondscoach Gerbrands wilde niet lang stilstaan bij de overwinning. “We hebben een misser rechtgezet, niet meer en niet minder. Ik sla niet door in euforie, net zoals ik laatst in Tsjechië ook niet in paniek raakte. We gaan gewoon vrolijk verder, nu krijgen we Bulgarije. Als je die wedstrijd wint, zit je weer op koers.” Aan de zijde van Van de Goor scoorde Görtzen er gisteren weer lustig op los. Tegen Tsjechië hoefde Gerbrands niet weer een beroep te doen op wisselspeler Marko Klok om de ploeg een nieuwe impuls te geven.

Na de wedstrijd tegen de Bulgaren krijgen de spelers twee weken vakantie. Dan kan iedereen herstellen, niet alleen Görtzen, maar ook Bas van de Goor (naweeën blessure aan elleboog) en spelverdeler Misha Latuhihin (enkel). Daarna heeft de selectie anderhalve maand om zich op het WK in Japan voor te bereiden. “Dat is heerlijk”, zei Gerbrands. “We komen dan aan de honderd trainingsuren. De spelers moeten in die periode zo op elkaar ingespeeld raken dat ze als 's nachts wakker worden gemaakt in hun pyjama die ballen er nog in kunnen slaan.”

    • Hans Klippus