Twee marketmakers weg ; ING steunt optiedochter met 50 mln

AMSTERDAM, 7 SEPT. ING Bank heeft de negatieve beleggingsposities van twee klanten van optiedochter Extra Clearing overgenomen. Als gevolg hiervan keren de twee, marketmakersbedrijven die niet meer aan hun betalingsverplichtingen konden voldoen, niet meer terug op de optiebeurs.

Met de overname van posities in onder meer aandelen Akzo en houdstermaatschappij Arnhemsche door ING staat Extra Clearing niet langer garant voor de verplichtingen van de twee klanten, Goed Gedaan Options en niet nader genoemd bedrijf. De overname van de optieportefeuille is onderdeel van een pakket maatregelen dat ING neemt om het eigen vermogen van optiedochter Extra Clearing met 50 miljoen gulden te versterken. De maatregelen, die in overleg met het bestuur van Amsterdam Exchanges en de Stichting Toezicht Effectenverkeer zijn genomen, zijn vooral bedoeld om de onrust op de optiebeurs weg te nemen. Andere marketmakers die klant zijn bij Extra Clearing waren bezorgd over de financiële gezondheid van hun clearingbedrijf.

Amsterdam Exchanges heeft vanochtend laten weten dat zij door de actie van ING “geen aanvullende maatregelen” richting Extra Clearing hoeft te nemen. AEX had kunnen besluiten de clearingmember niet langer toe te laten tot de beurshandel. Diverse marketmakers (optiehandelaren die voor eigen rekening op de beurs als tegenpartij voor beleggers optreden) waren dan in grote problemen gekomen.

ING heeft tevens besloten het management van Extra Clearing te versterken. Naast directeur A. ter Horst wordt een tweede directeur aangesteld. De kandidaat, van wie de naam niet is vrijgegeven, is een medewerker van ING met ruime ervaring in de clearingsector.

De Stichting Toezicht Effectenverkeer is tevreden met de genomen maatregelen maar wil de kwestie nog uitvoerig nabespreken. De toezichthouder van de financiële markten wil vooral weten voorom het clearingbedrijf Extra Clearing niet eerder heeft ingegrepen bij de marketmakers die in financiële problemen zaten.

Een van die cliënten die niet meer mag terugkeren op de beurs is Goed Gedaan Options van marketmaker A. Jakobs. De naam van de andere klant is onbekend.

De problemen zijn ontstaan als gevolg van de recente koersontwikkelingen op de effectenbeurzen in binnen- en buitenland.

Goed Gedaan Options moest vorige week zijn activiteiten staken, omdat de risico's die het bedrijf was aangegaan groter waren dan het bedrijfskapitaal. De koersen van termijncontracten waarmee de marketmaker zijn optierisico's wilde afdekken waren sterk gestegen, waardoor de aanschaf van deze obligaties te duur werd. Volgens de beurs was de positie van de marketmaker hierdoor te riskant geworden.