Tiener op avontuur in Amerika

De 17-jarige honkballer Vince Rooi van het Amsterdamse Expos is de negende Nederlandse speler die begint aan een profavontuur in de Verenigde Staten. Rooi tekende onlangs een zesjarig contract bij de Montreal Expos. De Amsterdammer slaagde eerder dit jaar voor zijn mavo-examen en richt zich nu volledig op zijn honkbalcarrière.

Is dit de vervulling van een lang gekoesterde jongensdroom?

Rooi: “Dat kun je wel zeggen. Als klein jochie was ik al helemaal gek van honkbal. Via een vriendin van mijn moeder belandde ik bij de Amsterdam Expos. Vanaf dat moment was ik bezeten van de sport en wilde ik alleen maar honkballen, liefst op een zo hoog mogelijk niveau.”

Hoe kwam het contact met je nieuwe club tot stand?

“Mijn trainer bij de Amsterdam Expos, Chico Jeserun, is de Nederlandse scout van de Montreal Expos. Hij deed een goed woordje voor mij, waarna een afvaardiging van die club mij is komen bekijken. Ze vonden mij een talent en boden me vrij snel een contract aan.”

Het geld stroomt de komende jaren dus binnen?

“Dat valt reuze mee. Mijn jaarsalaris ligt een fractie hoger dan een modaal Nederlands inkomen.” Ga je naast het honkbal studeren?

“Ik ga nog een jaartje studeren aan een privé-school, daarna gooi ik alles op het honkballen. Studeren kan altijd nog.”

Montreal Expos speelt in de Major League, de hoogste divisie. In die klasse zul jij de eerste jaren waarschijnlijk niet uitkomen.

“Ik begin inderdaad een aantal treetjes lager, in de Rookie League. De Rookies spelen in Florida, dat is een eind van Montreal vandaan. Persoonlijk verwacht ik overigens wel de Major League te halen.”

Waarom slaag jij wél in de Major League?

“Ik ben nog jong en kan nog veel leren. Bovendien heb ik de mentaliteit om als honkballer in Amerika te slagen. Ik ben bereid om alles te doen om in de Major League te spelen. Het wordt zwaar, maar het is mogelijk.”