The Fugitive

The Fugitive, (Andrew Davis, 1993, VS), RTL4, 21.00-23.30u.

Hoe ze het zo lang hebben weten vol te houden is een raadsel. Tussen 1963 en 1967 vertoonde de Amerikaanse televisie 120 afleveringen van de televisieserie The Fugitive. Al die tijd kon de plot van de serie in vier woorden worden samengevat: man op de vlucht. En dat is waar het in de gelijknamige film uit 1993 nog steeds om draait. “Go get him”, beveelt de baas van het opsporingsteam en de film kan beginnen. Zo simpel en toch - dus? - zo spannend.

Natuurlijk is er wel iets meer aan de hand dan 'man op de vlucht'. Dr. Richard Kimble, chirurg te Chicago, wordt ten onrechte verdacht van moord op zijn vrouw. Een spectaculair ongeluk op weg naar de gevangenis biedt de mogelijkheid te ontsnappen. Vervolgens weet Kimble niet alleen uit handen te blijven van zijn verbeten achtervolger, U.S. Marshal Sam Gerard, maar weet hij ook de eenarmige moordenaar van zijn vrouw te vinden en het achterliggende complot op te lossen.

Jeroen Krabbé, voorzien van een onberispelijke coiffure, speelt een sleutelrol in dat complot dat geloofwaardig genoeg is om mee te blijven puzzelen. Maar het is vooral de combinatie van Harrison Ford als Kimble en Tommy Lee Jones als Gerard die The Fugitive tot zo'n aantrekkelijke thriller maakt. Niet wegzappen als u die vreselijke baard van Ford ziet, want die raakt-ie snel kwijt. Om vervolgens de held-tegen-wil-en-dank te kunnen spelen die hij altijd zo fijn speelt. Even vertrouwd is de lonely macho van Jones: bruut maar rechtvaardig.

Als geslaagde bewerking van een oude tv-serie is de film The Fugitive een uitzondering. De prijzen waren vreemd: Voor zijn hoofdrol kreeg Jones een Oscar voor beste mannelijke bijrol en terwijl ze nauwelijks samen in beeld zijn, kregen Jones en Ford de MTV Movie Award voor Best On-Screen Duo. Publiek was er echter volop, evenals de verwijzingen in latere films en een recent vervolg met U.S. Marshals. Regisseur Andrew Davis vestigde zijn naam en presenteert op dit moment zijn nieuwste film in Venetië: A Perfect Murder, naar Hitchcocks Dial M for Murder.

    • Mark Duursma