Spoedoverleg leidt niet tot doorbraak in Moskou

MOSKOU, 7 SEPT. Spoedoverleg in het Kremlin heeft vanmorgen geen doorbraak opgeleverd in de politieke patstelling die Rusland nu al twee weken vrijwel onbestuurbaar maakt. Het overleg werd vanochtend verdaagd en is vanmiddag voortgezet.

Een Doema-meerderheid leek zich vanmiddag op te maken om Jeltsins kandidaat voor het premierschap, Viktor Tsjernomyrdin, voor de tweede keer binnen een week te verwerpen.

Intussen verscherpt zich de economische crisis, met een verdere koersval van de roebel: de Centrale Bank annuleerde vanmorgen de valutahandel. Bankiers waren bereid tot vijftig roebel voor een dollar neer te tellen, tegen 22 vorige week en 6,2 vlak voor de devaluatie half augustus inzette.

Directeur Sergej Doebinin van de Centrale Bank heeft vanmorgen zijn ontslag aangeboden, uit woede over de halsstarrige houding van de Doema, die iedere uitweg uit de crisis zou blokkeren.

Het vertrek van de door de communisten gehate Doebinin, dat overigens nog niet door Jeltsin is geaccepteerd, zou het parlement en de president dichter tot elkaar kunnen brengen.

Jeltsin hield ook vanochtend vast aan Tsjernomyrdin als toekomstig premier. De deelnemers aan het zogenoemde rondetafelgesprek - parlementariërs, gouverneurs uit de regio's, vakbondsleiders - stelden andere kandidaten voor, variërend van de Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov tot minister van Buitenlandse Zaken Jevgeni Primakov. “We blijven net zo lang in het Kremlin totdat we een compromis hebben”, stelde communistenleider Gennadi Zjoeganov voor.

Het persbureau Interfax meldt dat acht van de tien aanwezige senatoren Jeltsin hebben gevraagd om de populistische Loezjkov, die ook favoriet is bij de communisten en de Agrarische Partij, voor te dragen als premier.

De ambitieuze Loezjkov wil het burgemeesterschap van Moskou in dat geval niet opgegeven, maar erbij doen.

Uit een opiniepeiling onder 1.500 Russen blijkt dat 66 procent voorstander is van een vervroegd aftreden van Jeltsin. Een op de tien Russen vindt dat de toekomstige regering vast moet houden aan de koers van economische hervormingen, waar het westen zo op hamert.

Loezjkov voert in Moskou een streng paternalistisch economisch beleid waarbij zo ongeveer iedere ondernemer de stad moet laten delen in de winst in ruil voor (politie-)bescherming van de burgemeester.

    • Frank Westerman