Schets van Raphael gevonden

WARSCHAU, 7 SEPT. In Polen is een onbekende tekening van Raphael gevonden. Het betreft een ontwerp dat de Italiaanse Renaissance-kunstenaar in 1515 maakte voor een wandtapijt in het Vaticaan. Dit meldde de Poolse televisie zondagavond.

De schets, die een tafereel voorstelt uit het bijbelboek Johannes, werd ontdekt tijdens de voorbereidingen van een tentoonstelling in het museum van het Opper-Silezische aartsdiocees in Katowitce. De tekening maakt deel uit van de vooroorlogse verzameling van Emil Szramek, een geestelijke uit Opper-Silezië.

Raffaello Santi (1483-1520) wordt, met Leonardo da Vinci en Michelangelo Buonarotti, tot de drie grote meesters van de Italiaanse Renaissance gerekend. Nadat hij in 1508 door paus Julius II naar Rome was geroepen om kamers van het Vaticaan met fresco's te versieren, werd hij in 1515 door Leo X benoemd tot bouwmeester van de Sint-Pieterskerk en tot conservator van alle monumenten in Groot-Rome. (ANP)