Roep om aftreden Habibie; Studentenblokkade parlement Jakarta

JAKARTA, 7 SEPT. Naar schatting meer dan duizend studenten van verschillende universiteiten hebben vandaag de ingang van het Indonesische parlement in Jakarta bezet.

De studenten eisen het aftreden van president Habibie, verlaging van de voedselprijzen en ontbinding van het parlement. Zij willen dat een volkscomité een voorlopige regering gaat vormen.

De demonstratie bij het parlement is het eerste massale studentenprotest sinds de bezetting van het parlement, in het voorjaar, die mede aanleiding was voor het aftreden van oud-president Soeharto op 21 mei. De studenten zien zijn opvolger Habibi als een voortzetting van de oude orde. In een verklaring wordt hij verantwoordelijk gesteld voor het feit dat 133 miljoen Indonesiërs honger lijden, “onder wie vier miljoen baby's”. Ook zijn volgens de studenten door toedoen van de regering 800.000 bedrijven failliet gegaan, zijn er twaalf miljoen werklozen, kunnen een miljoen studenten niet meer studeren en zijn de prijzen van de eerste levensbehoeften zo hoog gestegen dat de bevolking die niet meer kan betalen.

Ondertussen zijn er volgens de verklaring van de studenten in de nieuwe politieke partijen veel “politieke clowns” op het toneel verschenen “die elkaar bedriegen en het volk behandelen als handelswaar”.

Omstreeks drie in de middag, lokale tijd, duwden de demonstranten de toegangspoort tot het terrein van het parlement om. Enige honderden manschappen van leger en politie, gewapend met automatische geweren, blokkeerden echter de toegang tot het terrein. Een groot deel van het verkeer in de hoofdstad kwam vast te zitten. Uit berichten valt af te leiden dat nog meer studenten op weg waren naar het parlement.

De demonstratie van vandaag is georganiseerd door het zogeheten Forum Kota, het stadsforum, waarin studenten van ongeveer dertig universiteiten in Jakarta zijn vertegenwoordigd. Studenten van de christelijke Universitas Kristen Indonesia in blauwe uniformjasjes en van de katholieke universiteit Atma Jaya in oranje jasjes vormen echter de meerderheid in de menigte voor het parlement.

De actie van vandaag is bedoeld als de eerste van een reeks, die tegen het eind van de maand in massale demonstraties in Jakarta moet uitmonden. Sinds het aantreden van Habibi op 21 mei zijn de straten van de Indonesische hoofdstad regelmatig het toneel geweest van uiteenlopende groepen demonstranten. De laatste weken is het door de scherpe stijging van de voedselprijzen op veel plaatsen in Indonesië onrustig geweest. In de Javaanse steden Bondodoso, Situbondo en Cilacap zijn duizenden mensen aan het plunderen geslagen. Er komen ook steeds meer berichten over diefstal van rijst, rechtstreeks van de velden. Ondertussen neemt ook de arbeidsonrust in de industriële voorsteden van Jakarta toe. Afgelopen vrijdag nog liep een staking in Purwakarta van duizenden arbeiders uit op gewelddadigheden.

De Indonesische procureur-generaal Andi Muhumad Ghalib heeft vanochtend gezegd dat hij geen reden ziet ex-president Soeharto te vervolgen wegens het vergaren van overheidsgeld.

    • Frank Vermeulen