Ritzege Blijlevens in Vuelta geen reden voor champagne

ROTTERDAM, 7 SEPT. Dankzij een krachtige versnelling in de laatste meters heeft Jeroen Blijlevens gistermiddag zijn eerste dagprijs gewonnen in de Vuelta. De sprinter van TVM versloeg de Italiaan Giovanni Lombardi met een halve fietslengte verschil. De Zwitser Markus Zberg bleef leider in het algemeen klassement. Hij won zaterdag in Cordoba. De Nederlander Michael Boogerd verloor op de openingsdag ruim acht minuten en lijkt nu al kansloos voor een hoge klassering.

Voor Blijlevens en zijn ploeggenoten was de zege in Cadiz geen reden om een champagnefles te ontkurken, zoals voorgaande jaren gebruikelijk was bij TVM. “Dat zou op dit moment niet gepast zijn”, sprak de kopman gisteravond vanuit het rennerskwartier aan de Middellandse Zee. “Daarom drinken we een paar glazen rode wijn. Een goede Rioja is ook niet te versmaden.”

Blijlevens doelde op de slechte omstandigheden waaronder drie medewerkers van TVM verkeren. Ploegleider Cees Priem en verzorger Jan Moors verblijven nog steeds in een hotel in de buurt van Reims. Ploegarts Andrei Michailov zit in voorlopige hechtenis in deze Franse stad. Zij zijn in afwachting van het juridisch onderzoek naar aanleiding van de gevonden ampullen EPO in een materiaalwagen van TVM. Volgens Blijlevens is hun vrijlating een kwestie van tijd. “Ze kunnen ons blijkbaar nergens van beschuldigen, anders was dat wel bekend geworden.”

Voor Blijlevens (26) was het zijn derde ritzege in de Vuelta. Hij won in 1995 en in 1996 ook een massasprint. Vorig jaar keerde hij vlak voor de start huiswaarts, aangezien zijn vorm te wensen overliet. Dit jaar profiteert hij van de afwezigheid van Erik Zabel, Tom Steels en Mario Cipollini; de beste sprinters ter wereld. Hij verwacht de meeste tegenstand van Robbie McEwen en Jan Svorada, die gisteren respectievelijk als derde en vierde eindigden.

Voor Blijlevens was de overwinning in de warme (38 graden) en langste (236 kilometer) etappe geen toeval. Hij presteert doorgaans beter als de zon schijnt. En in de Tour heeft hij twee van de vier ritzeges in de langste etappe behaald. “Ik kom meestal langzaam in mijn ritme. Korte ritjes zijn niks voor mij. Ik ben van nature geen ochtendmens”, zei Blijlevens gisteravond vanaf de massagetafel.

Met de ritzege in Cadiz heeft Blijlevens zijn marktwaarde vergroot. Hij staat in de belangstelling bij enkele Spaanse en Italiaanse ploegen. Zijn persoonlijke adviseur heeft een aantal oriënterende gesprekken gevoerd, maar Blijlevens acht de kans nog altijd groot dat hij zijn contract bij TVM met een jaar verlengt. Hij heeft een paar voorwaarden gesteld en wil zo snel mogelijk een reactie van de Nederlandse sponsor, die door de afwezigheid van ploegleider Priem geen vaste aanspreekpunt heeft. “Sportief gezien kan ik het nergens beter treffen”, zegt Blijlevens. “Maar ze moeten ook begrijpen dat ik niet eeuwig kan wachten. Voor het WK wil ik duidelijkheid.”

Net als zijn ploeggenoten Servais Knaven en Steven de Jongh is Blijlevens verbolgen over de koele houding van de collega's bij Rabobank. De renners van TVM hadden meer solidariteit verwacht bij de dopingaffaire in de Tour. Blijlevens wil “eerst een goed gesprek”, voordat hij bij het WK vuil werk zal opknappen voor zijn Nederlandse collega's van de concurrerende sponsor. “Als Leon van Bon zo graag wereldkampioen wil worden, heeft hij onze steun hard nodig. Laat hem dan eerst maar eens tekst en uitleg komen geven over zijn koele reactie.”