Omzet advocaten stijgt met eenderde

De omzet van de Nederlandse advocaten is van 1992 tot 1997 met eenderde gestegen. Het aantal kantoren nam met krap 10 procent toe en het aantal medewerkers met bijna een kwart, zo komt naar voren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de ruim 2100 advocatenkantoren behoren er negentien tot de groten. Die hebben honderd of meer medewerkers en halen een gemiddelde omzet van 54 miljoen gulden. Daarmee zijn ze goed voor 43 procent van de omzet in de advocatuur. Ze hebben eenderde van het totale personeelsbestand in de branche.

Advocaten besteden 18 procent van hun tijd aan zaken in het bedrijfsleven zoals faillissementen. Kwesties over personen-, familie- erfrecht vergen 15 procent van hun tijd. In arbeids- en sociaal zekerheidsrecht gaat 14 procent van hun tijd zitten. Voor het overige zijn ze bezig met onder andere administratierecht, straf- en strafprocesrecht en vreemdelingenrecht.

Bijna 9 procent van de omzet in de advocatuur komt voort uit de rechtshulp in het kader van de Wet op de bijstand. Vooral de kleinere kantoren halen daaruit een belangrijk deel van hun inkomsten: zo'n 27 procent. Bij bedrijven met honderd of meer medewerkers is dat maar 1 procent.