Lot weesmeisje schokt Hongaren

Een 37-jarige man uit Maurik bekende begin vorige week dat hij een Hongaars weesmeisje van 14 jaar had verkracht. Niet alleen in Maurik maar ook in Hongarije is de ontsteltenis groot.

BOEDAPEST, 7 SEPT. “Natuurlijk is er ergens een fout gemaakt.” Nemes Gáborné wil de onderste steen boven hebben in de onverkwikkelijke zaak van een doof Hongaars meisje van veertien jaar dat deze zomer in een gastgezin in het Nederlandse Maurik werd verkracht.

Mevrouw Nemes is het hoofd van de kinder- en jeugdbescherming in Szabolcs-Szatmár, een provincie in noordoost-Hongarije. Zij heeft in totaal ruim 2.000 kinderen onder haar hoede. Het zijn weeskinderen en kinderen die niet door hun eigen ouders kunnen worden opgevoed. Het merendeel van de voogdijkinderen in deze armste provincie van Hongarije is van zigeunerafkomst, net zoals het meisje in Maurik.

Mevrouw Nemes doet al meer dan tien jaar zaken met Nederlandse gastgezinnen. In de beginjaren kwamen Nederlandse gezinnen op eigen houtje met de auto naar noordoost-Hongarije om kinderen op te halen voor een vakantie. In die tijd kon de leiding van het tehuis zelf vaststellen wat voor gastouders de kinderen meenamen. Het ging toen nog maar om een handjevol kinderen.

Sinds een jaar of vijf heeft de vakantieconstructie echter een grote vlucht genomen. Jaarlijks brengen 160 kinderen uit de regio brengen een vakantie in Nederland door onder de verantwoordelijkheid van de Vereniging Gastgezinnen Hongarije. Er rijden inmiddels speciale bussen.

Aan de Hongaarse kant worden de kinderen, volgens Nemes, zorgvuldig geselecteerd. Soms gaan de kinderen terug naar een gastgezin waar ze al eerder zijn geweest. In veel gevallen ontstaat er een hechte band tussen het gastgezin in Nederland en het Hongaarse kind. Er wordt geschreven en getelefoneerd. Er zijn zelfs gevallen van Hongaarse kinderen die via deze weg in de gelegenheid worden gesteld om in Nederland te studeren. Ook is er wel eens een kind naar Nederland gehaald voor een moeilijke operatie. De Hongaarse autoriteiten hebben tot dusver het volste vertrouwen gehad in de Vereniging Gastgezinnen Hongarije. Een Nederlandse met een Hongaarse achtergrond is de contactpersoon en zij houdt, opnieuw volgens Nemes, zorgvuldig in de gaten hoe het de gastkinderen vergaat en of de banden soms niet al te nauw worden met de gastkinderen. De gastgezinnen krijgen onverwachte bezoekjes van de organisatie om te kijken of alles wel goed gaat en of er niet te veel geknuffeld wordt.

De opmerking in een Nederlandse krant dat Hongarije vooral voor pedofielen zo aantrekkelijk zou zijn omdat de kindertehuizen de kinderen zo makkelijk meegeven, vindt ze absoluut nergens op staan. Al vanaf het begin van de uitwisseling zijn de Hongaren zich bewust geweest van het gevaar dat dreigt als weerloze kinderen worden ondergebracht in vreemde gastgezinnen. Er wordt gewikt en gewogen voordat een kind uit handen wordt gegeven. Seksueel misbruik is overigens niet het enige gevaar dat op de loer ligt. De kinderen kunnen volgens mevrouw Nemes ook een totaal verkeerd wereldbeeld krijgen als ze 's zomers een paar weken in een paradijselijk Holland mogen zijn en de rest van de tijd in een grauw kindertehuis. Op alles wordt gelet.

Het huwelijk van een nauwelijks achttienjarig meisje uit een tehuis met een vierenzestigjarige Nederlander leidde in Hongarije al eerder tot de nodige onrust. De Nederlander, tot dan bestuurslid van de Vereniging Gastgezinnen Hongarije, werd op instigatie van mevrouw Nemes uit het bestuur gezet. “Er mag geen enkele onduidelijkheid bestaan over de bedoeling van de contacten tussen de kinderen en de Nederlandse vereniging.”

Maar ondanks alle voorzichtigheid is het in het geval van het veertienjarige, dove zigeunermeisje dat deze zomer op bezoek was in Maurik, toch misgegaan. De politie verdenkt de gastvader John. L. ervan dat hij het meisje naar Nederland heeft gehaald met het doel haar te misbruiken. Justitie is nog volop bezig met het onderzoek van honderden videobanden en foto's met wat omschreven wordt als 'schaars geklede kinderen' erop.

Wat de Hongaarse autoriteiten betreft staat het geval op zich. Het is de eerste keer in tien jaar tijd dat zoiets aan het licht is gekomen.

    • Renée Postma