Kosovo: UÇK vecht door ondanks 'de hoge prijs'

PRIŠTINA, 7 SEPT. Het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK) zal de strijd tegen de Serviërs “misschien nog twee of drie jaar” voortzetten, ook al betaalt de bevolking daar een hoge prijs voor.

Dat heeft de Kosovo-Albanese politicus Adem Demaçi gezegd in een vraaggesprek met het in Kosovo verschijnende blad Bujku. Demaçi is politiek vertegenwoordiger van het UÇK.

Hij verwierp in het vraaggesprek het interim-aanbod van de Joegoslavische leider Miloševic, dat voorziet in een nog onduidelijke mate van autonomie voor Kosovo gedurende een overgangstermijn van drie tot vijf jaar. Het voorstel, aldus Demaçi, “voert het [Kosovo-]Albanese volk naar de capitulatie”. Hij voegde daaraan toe dat het UÇK “zich niet zal overgeven”. “Ik vrees dat het bloedvergieten misschien nog twee of drie jaar zal voortduren. Natuurlijk, de bevolking betaalt daar de prijs voor. We hebben ons uitgesproken voor de onafhankelijkheid en dat heeft zijn prijs.”

Demaçi zei “zeer ongerust” te zijn over de “misleide bemiddelaar” Christopher Hill, de Amerikaanse ambassadeur in Macedonië die in een pendelmissie tussen Belgrado en Priština beide partijen rond de tafel tracht te krijgen.

Hill en zijn staf, aldus Demaçi, “steunen op een bepaalde manier het Servische regime” door het vluchtelingenprobleem aan te voeren als reden om haast te maken met een dialoog en een politieke regeling.

Het geweld in Kosovo duurt voort. Vrijdag werden elf Albanezen - onder wie vier vrouwen en vijf kinderen - gedood en raakten er twintig gewond bij aanvallen van Servische troepen op dorpen rond Orahovac. De Serviërs arresteerden 450 Albanese mannen en jongens, die worden verdacht lid van het UÇK te zijn. In de bossen rond Ponorac in het westen van Kosovo werden 250 Albanezen opgepakt, bij Orahovac tweehonderd. Volgens de Serviërs worden al ze vervolgd wegens lidmaatschap van het UÇK, met uitzondering van diegenen die onder dwang lid zijn geworden van die organisatie.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken die is belast met mensenrechtenproblemen, John Shattuck, maakte gisteren melding van “afgrijselijke schendingen van de mensenrechten” in Kosovo. Shattuck, die met oud-presidentskandidaat Bob Dole een inspectiereis door Kosovo heeft gemaakt, stelde met name het beschieten van vluchtelingen in Kosovo aan de kaak. “Wat senator Dole en ik hebben gezien zijn afgrijselijke schendingen van de mensenrechten, schendingen van het humanitaire recht en daden van vernietiging bij wijze van straf, op massale schaal”, aldus Shattuck, die vandaag de Joegoslavische president Miloševic ontmoet. (Reuters, AFP, AP)

Onze correspondent in Brussel voegt hieraan toe: De Europese Unie stelt een speciale gezant aan voor Kosovo, om meer invloed te krijgen op de politieke ontwikkelingen. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Salzburg besloten. De Europese gezant moet volgens de EU-ministers opereren naast de Amerikaanse bemiddelaar Christopher Hill. “Het kan niet goed zijn dat alleen meneer Hill namens de Amerikanen overlegt”, aldus de Duitse minister Zaken Kinkel. “De EU moet niet alleen op afstand, maar ook ter plekke aanwezig zijn”, zei ook minister Van Aartsen.

De EU-ministers reageerden geprikkeld op de recente kritiek van bemiddelaar Hill die de Europese Unie “laksheid” heeft verweten in de crisis in Kosovo. Hill zei dat de EU vooral aandacht heeft voor de euro en “de Balkan de rug heeft toegekeerd”. “Buiten elke proportie”, aldus eurocommissaris Van den Broek. Minister Van Aartsen sprak van “een onverstandige uitspraak”. Europa is volgens hem juist “zeer aanwezig”, met humanitaire hulp, de NAVO en sancties.