Koersen in Azië schieten omhoog, Europa volgt

AMSTERDAM, 7 SEPT. De aandelenkoersen in Azië zijn vanmorgen spectaculair gestegen, nadat uitspraken van de Amerikaanse centrale bankier Alan Greenspan dit weekeinde werden uitgelegd als een kans op lagere rentes in de Verenigde Staten. Ook in Europa gingen de beurzen vanmorgen flink vooruit.

De beurs van Kuala Lumpur, Maleisië, liet een spectaculaire stijging zien van 22,5 procent, na eerder op de dag zelfs op 30 procent winst te hebben gestaan. In Japan sloot het Nikkei-gemiddelde 5,32 procent hoger en in Hongkong ging de Hang Seng-index met 7,9 procent omhoog. Ook in de rest van Azië trokken de beurskoersen flink aan.

Speculatie over een mogelijke daling van de rente in de Verenigde Staten lag ten grondslag aan veel van het koersherstel. Op basis van die verwachting daalde de dollar in koers tegenover de Japanse yen, tot 132,10 yen, hetgeen de druk op andere Aziatische valuta's verminderde. De sterkere yen-koers hielp de aandelenkoersen zo verder omhoog.

In Hongkong en Maleisië reageerden de markten ook op binnenlandse maatregelen. In Hongkong werden de autoriteiten en banken het dit weekeinde eens over een verdere inperking van speculaties in de Hongkong-dollar en de termijnmarkt. In Maleisië werd, na een erdere beperking van de handel in de ringgint, ook een maatregel uitgevaardigd die het effectief onmogelijk maakt om buiten Maleisië in plaatselijke aandelen te handelen.

Hoewel al deze ingrepen door economen met wantrouwen worden bezien, blijken de aandelenkoersen er gunstig op te reageren, mede omdat de lokale rentetarieven die voor de verdediging van de munt hoog werden gehouden erdoor kunnen dalen. De koersstijgingen op de beurzen werden vooral door binnenlandse beleggers veroorzaakt.

In Europa gingen aandelenkoersen er over de gehele linie flink op vooruit, in navolging van Azië. In Frankfurt noteerde de DAX-index in de elektronische voorhandel een winst van 3 procent, maar moest daar rond het middaguur weer iets van prijsgeven op 2,3 procent. Parijs ging met een half procent omhoog rond het middaguur, Londen met 2,4 procent en ook in Amsterdam veerde de AEX-index op. Die noteerde rond het middaguur 1,33 procent (14,27 punten) hoger op 1086,96 punten.

Ook in Oost-Europa lieten de aandelenbeurzen herstel zien. In Polen openden de koersen vanmorgen 4,7 procent hoger, in Tsjechië ruim 2 procent en in Hongarije 1,6 procent.

De internationale beurzen moeten tot morgenavond wachten voordat een reactie van Wall Street te peilen is. Vandaag zijn daar de beurzen gesloten in verband met een vrije dag.