kiosk

DIE ZEIT

Fritz J. Raddatz maakt in Die Zeit van zijn hart geen moordkuil wanneer hij zijn licht laat schijnen over de kwaliteiten - vooral het gebrek daaraan - van Joschka Fischer, voorman van de Groenen. Hij grossiert in bezwerende formules. Bijna alles wat hij zegt is goed, maar helaas: niets overtuigt. Zijn zinnen zijn als ballonnen: gevuld met lucht. De werkloosheid is het meest prangende vraagstuk en de opbouw van Oost-Duitsland zal onverminderd doorgaan, zegt Fischer. Dat hebben we meer gehoord, omdat alle politici dat zeggen, aldus Raddatz. Dat Fischer zijn hulpeloosheid niet angstvallig verbergt, is roerend. Een charlatan is hij zeker niet. Sterker, er zijn stemmen die zeggen dat Fischer een intelligente man is. Dat weet hij dan wel op een meesterlijke manier te verbergen, verzucht Raddatz. Iemand kan zò een tweedehands auto van hem kopen - een nieuwe van hem kopen zou onverstandig zijn. Immers, wat bij Fischer nieuw is blijft in nevelen gehuld. Raddatz gruwt bijkans van de gedachte dat deze man in een nieuwe coalitie eventueel minister van Buitenlandse Zaken zal worden. Toegegeven, hij doet geen valse beloften maar ook geen echte toezeggingen. Hij schenkt verbale levertraan.