In rosse buurt Arnhem; Seksbazen willen extra politie huren

ARNHEM, 7 SEPT. De exploitanten van de raamprostitutie in het Arnhemse Spijkerkwartier zijn bereid te betalen voor extra politie-inzet in de wijk. Dat schrijft advocaat mr. B.J. van Meer van de Vereniging Raamexploitanten Spijkerkwartier in een brief aan de gemeente Arnhem.

De gemeente is “beslist niet” van plan op het voorstel van de exploitanten in te gaan, zegt burgemeester P. Scholten desgevraagd. “Het spreekt mij absoluut niet aan”, zegt hij. Scholten was er wel voor om de organisator van een onlangs in het stadion Gelredome gehouden voetbaltoernooi te laten betalen voor het inhuren van politie.

Niet bekend

Betalen voor de inzet van extra politie is al enige tijd onderwerp van discussie. Bij het voetbaltoernooi dat vorige maand in Arnhem werd gehouden, werden 25 agenten ingezet die door de gemeente aan de organisatie van het toernooi werden verhuurd. Daarmee was een geldbedrag gemoeid van 25.000 gulden. De Kamer stelde vragen aan minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken. De minister bleek tegen een dergelijke aanpak. Elders in het land, zoals in de gemeenten Lander en Enkhuizen wordt sinds enige tijd door exploitanten van horeca-gelegenheden politie ingehuurd. Ook nu is er commotie. De politievakbond NPB heeft al laten weten dat Arnhem op morele en ethische gronden eigenlijk niet aan het voorstel van de raamexploitanten voorbij kan gaan, gezien het feit dat Arnhem zelf ook al agenten heeft verhuurd. Daarmee is indertijd een “zeephelling gecreëerd”, aldus de bond. Volgens Scholten is er een wezenlijk verschil tussen de inzet bij het voetbaltoernooi en in het Spijkerkwartier.