In de bouwput van Spangen ligt het spelpeil nog laag

ROTTERDAM, 7 SEPT. De zoektocht naar het laatste Nederlandse voetbaltalent op eigen bodem leidt naar Sparta. Het is echter nog geen onverdeeld genoegen om de tweede club van Rottterdam aan het werk te zien. Ten eerste ligt het spelpeil laag, ten tweede oogt Spangen dit seizoen als een grote bouwput. Het veld is inmiddels een kwart slag gedraaid, maar de tribunes ontberen elk comfort - aan één kant ontbreken ze zelfs volledig. Het schijnt een wonder te zijn dat het duel Sparta-Roda JC (1-1) gisteren kon worden gespeeld. Om het leed te verzachten probeerde voorzitter P. van der Burg persoonlijk iedereen die Het Kasteel binnenstapte zijn plaats te wijzen. Via allerlei kruip- en sluipwegen kwam de bezoeker op zijn plek.

Op de ruïnes van Het Kasteel heeft de zon vrij spel. Het was gisteren een van de weinige pluspunten. Sparta moet voor de nieuwe competitie een enorme voorraad ballen hebben ingeslagen. Elk mislukt schot eindigt op een braak liggend terrein achter de groene schermen die aan twee zijden het veld omzomen. De eretribune is inmiddels gesloopt, de Rijnmond-tribune komt na de winterstop aan de beurt. En in april pas de Kasteeltribunes. In november wordt de eerste nieuwe tribune in gebruik genomen. “Het perspectief op een mooi stadion doet veel vergeven en veel vergeten”, vindt Van der Burg.

Ondertussen leeft bij het elftal de vrees dat de renovatie van het stadion ook zijn weerslag zal hebben op de sportieve prestaties. Sparta vormt een enclave van Nederlandse talent in de eredivisie, maar de jonge voetballers zijn nog erg fragiel. In de selectie van trainer Hans van de Zee huizen slechts twee echte buitenlanders: Marilia (Brazilië) en Anders Nielsen (Denemarken). Mourad Mghizrat heeft een Marokkaans paspoort, maar is in Nederland opgeleid. Alleen SC Cambuur heeft in de eredivisie minder spelers van over de grens.Van de vier grote kweekvijvers in Nederland, te weten Ajax, PSV, Feyenoord en Sparta, zijn het momenteel alleen de Kasteelheren die hun opgeleide talent consequent een kans geven. Ook min of meer noodgedwongen natuurlijk, want met een begroting van negen miljoen gulden kun je op de internationale spelersmarkt geen potten breken. Dit seizoen zal een aantal spelers moeten bewijzen dat de topclubs hen ten onrechte nog geen lucratief contract hebben voorgelegd. Zoals Kew Jaliens, op de positie van rechtsback een van de grootste talenten van Nederland. De negentienjarige verdediger ligt overigens wel vast tot 2003 en heeft geen clausule in zijn contract, waardoor Sparta een astronomische afkoopsom mag eisen. Ook centrale verdediger John Nieuwenburg (eveneens 19 jaar) kan op papier pas in 2003 uitzien naar een andere club.

Net als het derde talent Yurtcan Kayis hadden Jaliens en Nieuwenburg het moeilijk tegen Roda JC, dat beter combineerde en onder de nieuwe trainer Sef Vergoossen in tegenstelling tot vorig seizoen een frisse indruk maakt. Jaliens had in de eerste helft als centrale verdediger grote problemen met de lange Bob Peeters. De speler van Jong Oranje lijkt beter op zijn plaats aan de rechterkant waar hij ook nog voor aanvallende impulsen kan zorgen.

Sparta, dat net als Roda gisteren zijn eerste punt veroverde en z'n eerste treffer produceerde, wordt na het vertrek van de gebroeders De Nooijer (Heerenveen), Groenendijk (FC Utrecht) en Renfurm (NEC), wel eens beschouwd als een potentiële degradatiekandidaat. Trainer Van der Zee wil daar niets van weten. Hij blijft geloven in de Nederlandse talenten, de basis van zijn elftal. “Wij hebben genoeg kwaliteit om aansluiting te houden met de middenmoot. Vorig seizoen was onze start ook niet zo florissant. Wij gaan met Sparta bewijzen dat het nog kan om met voornamelijk Nederlandse voetballers mee te draaien in de eredivisie. We zijn bereid ons eigen talent een kans te geven. Die instelling mis ik nog weleens bij andere clubs. Een speler uit een ander land moet bij ons echt iets toevoegen, wil hij een contract krijgen.”

Sparta miste tegen Roda JC middenvelder Jalink en verdediger Van der Meer. Aanvallend konden de Rotterdammers niet imponeren. Erik Tammer is niet zo'n inventieve spits als het voormalige boegbeeld Dennis de Nooijer. Veel statischer ook. “Toch zal Erik de komende weken bewijzen dat hij een uitstekende aankoop is”, belooft Van der Zee. “Want Tammer scoort overal en altijd.” Op de linkervleugel zou Romeo Wouden een goede vervanger moeten zijn van Maikel Renfurm. Ook hij kwam tegen Roda niet uit de verf. “Het positiespel moet beter”, vindt Van der Zee. Veel tijd om bij te schaven rest hem niet. Het zou treurig zijn als het bolwerk van Nederlands talent volgend seizoen in de eerste divisie moet worden bezocht.

Roda JC had tegen Sparta het beste van het spel, maar kreeg slechts één punt. Peeters bracht de Limburgse ploeg op voorsprong nadat Van Houdt had doorgekopt en Van der Luer de bal opnieuw in het doelgebied trapte. In de tweede helft zag het hardwerkende maar onrustig voetballende Sparta zijn inspanningen beloond. Jaliens bediende Van der Laan die de bal voor de voeten schoof van Tammer (1-1). Een doelpunt van Van der Laan werd afgekeurd wegens buitenspel. Sparta eindigde de wedstrijd met tien man. Invaller Van Duijvenbode bleek net als Jaliens niet opgewassen tegen Peeters en kreeg na de tweede gele kaart een rode.

    • Erik Oudshoorn