Hogere koersen Azië stimuleren AEX-index

AMSTERDAM, 7 SEPT. Bij vrij lage omzetten steeg de AEX-graadmeter van de belangrijkste aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend met 14 punten naar 1086,96 punten. De stijging van de koersen op het Damrak was vooral het gevolg van de grote koerswinsten op de beurzen in Azië. “Je kunt natuurlijk eindeloos gaan theoretiseren, maar de stemming blijft voorlopig nog onzeker”, meent een handelaar. “Het lijkt erop dat we de bodem gepasseerd zijn, maar dat durf ik nauwelijks hardop te zeggen. Morgen is alles misschien weer anders. De waan van de dag regeert, of, om het netjes te zeggen, het is allemaal erg volatiel.”

Twee fondsen sprongen er vanochtend uit, althans voorzover het de omzetten betrof: Akzo en haar houdstermaatschappij de Arnhemse. “Dat moeten de opties van 'Goed Gedaan' zijn”, meent een handelaar. ING Bank heeft vanochtend bevestigd zij de posities van de noodlijdende klanten van haar dochter Extra Clearing heeft overgenomen. “Dat betekent dat de koers op peil blijft, maar dat de partij wel boven de markt blijft zweven.”

Vorige week bleek dat optiehandelaar Goed Gedaan niet langer aan zijn verplichtingen kon voldoen. Vanochtend werd duidelijk dat ING het vermogen van zijn dochter Extra Clearing met een pakket van maatregelen ter waarde van 50 miljoen gulden heeft verhoogd om de onrust over Extra Clearing uit de markt weg te nemen. Het aandeel Akzo steeg met 3,60 naar 82,40 gulden, terwijl ING 1,50 steeg naar 114,40 gulden. Philips leek vanochtend een positieve uitschieter met een winst van 4,50 op 123,20 gulden. “Toch zijn het vooral koopjesjagers die de prijs van het aandeel een impuls geven”, meent een handelaar. “Vergeet niet dat Philips vorige week flinke tikken heeft gekregen.” Een andere verliezer van vorige week wist zich nauwelijks te herstellen. KPN won 0,40 op 71,70 gulden.

Het economisch nieuws moest vanochtend komen van fondsen die op de lokale markt zijn genoteerd. De winstexplosie van IT-specialist Landis leverde 3,40 winst op 57,70 gulden. Beleggers waren nauwelijks onder de indruk van Endemols' mededeling dat het een soapscriptbedrijf overneemt. De koers van de pretfabriek ging twee kwartjes omhoog naar 53,30 gulden.

AZIË De effectenbeurzen in Azië hebben gisteren een grote stijging van de aandelenkoersen laten zien. De beurs van Tokio tekende voor een stijging aan van 5,3 procent. De Nikkei-index ging omhoog met 747,15 punten tot 14.790,06.

De beurs van Zuid-Korea sloot 3,9 procent hoger. In Hongkong eindigde de handel met een winst van 7,8 procent. In Seoel gingen de koersen met bijna 4 procent omhoog, in Taipei met 3,5 procent, in Singapore met 5,9 procent en in Jakarta met 1,3 procent. Manila sloot 2,4 procent hoger. Een hele grote uitschieter was Kuala Lumpur, waar het koersgemiddelde omhoog schoot met maar liefst 25 procent.