'Geen confrontatie'; Iran in crisis met Talibaan 'omzichtig'

TEHERAN/ NEW DELHI, 7 SEPT. Iran probeert de crisis met de Afghaanse Talibaan over de verdwijning en mogelijke dood van een groep Iraniërs, die had geleid tot speculaties over een militaire interventie, “omzichtig” op te lossen.

Dat heeft oud-president Hashemi Rafsanjani, nu voorzitter van de belangrijke Raad Ter Onderscheiding Van Wat het Beste Is, gisteravond verklaard. Eerder had Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei laten blijken dat geweld geen optie was. “Er zal geen confrontatie met de Talibaan zijn”, zei Khamenei, opperbevelhebber van de strijdkrachten, tegenover studenten op de Universiteit van Teheran, aldus de Tehran Times.

Nadat Iran vorige week tienduizenden militairen en revolutionaire gardisten had samengetrokken in het grensgebied met Afghanistan, waarschuwde Washington gekant te zijn tegen “elke buitenlandse inmenging” in Afghanistan. Teheran op zijn beurt wees die waarschuwing van de hand, en liet weten dat “we bereid zijn onze nationale belangen met macht te verdedigen”.

Iran heeft Pakistan en Saoedi-Arabië, die beide goede relaties met de Talibaan onderhouden, en de Verenigde Naties gevraagd zich in te zetten voor het lot van de verdwenen Iraniërs, die volgens Teheran door de Talibaan zijn ontvoerd na de inname van de noordelijke stad Mazar-i Sharif. Onze correspondent in New Delhi voegt hieraan toe: Een woordvoerder van de Talibaan waarschuwde Iran gisteren dat de “hele regio” zou veranderen in een “vuurbal” als Iran een inval zou doen in Afghanistan. Volgens woordvoerder Noorulla Zadran zouden daarbij “de meest dodelijke wapens” worden ingezet, “wapens die nog niet eerder zijn gebruikt”.

In het hoofdkwartier van de Talibaan, in de stad Kandahar, zei een woordvoerder van mullah Mohammed Omar, de hoogste leider, dat de Talibaan het grondgebied zal verdedigen en bloed zal vergieten om Afghanistan te beschermen als een ander land binnenvalt.

Zaterdag begonnen de Talibaan voor het eerst met het bewapenen van burgers in de zuidwestelijke provincie Nimroz, direct aan de grens met Iran. In andere westelijke provincies stuurden de Talibaan extra troepen en materieel, waaronder gevechtsvliegtuigen, naar de grens.

De Talibaan-beweging heeft steeds ontkend te weten waar de Iraanse diplomaten en de journalist van het persbureau IRNA zijn. Mullah Mohammed Omar zei vorige week dat de Iraniërs “waarschijnlijk dood” zijn. De Iraanse diplomaten en de journalist zouden volgens een rapport van Amnesty International zijn gedood nadat Talibaan-strijders Mazar-i Sharif op 8 augustus hadden ingenomen.