Gaddafi: Libië duldt geen piraterij

TRIPOLI, 7 SEPT. De leider van Libië, kolonel Muammar Gaddafi, heeft zaterdag een voorstel van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten om de twee Libische verdachten van de bomaanslag boven het Schotse Lockerbie te berechten in Den Haag een “daad van piraterij” genoemd. Gaddafi zei dat Washington en Londen Nederland willen gebruiken als “doorvoerhaven” vanwaar de Libische verdachten zullen worden overgebracht naar Groot-Brittannië, hetgeen Libië van de hand wijst. Hij zei akkoord te gaan met “berechting in Nederland, mits dat land de eindbestemming is in geval van vrijspraak of veroordeling”. Gadaffi eiste in deze “garanties”.

De Libische leider zei dit in een televisierede ter gelegenheid van de 29ste verjaardag van de 'Septemberrevolutie', de staatsgreep waarmee hij in 1969 aan de macht kwam. Gaddafi zei “dat het hier gaat om zonen van Libië en Libië het voorstel niet heeft ondertekend”. Het Amerikaans-Britse voorstel behelst dat de twee Libiërs in Nederland worden berecht en, indien ze schuldig worden bevonden, hun straf zullen uitzitten in Groot-Brittannië. Bij de bomaanslag op een vliegtuig van Pan Am boven Lockerbie kwamen 270 mensen om het leven. De Schotse advocaat van de Libiërs, Alistair Duff, zei dat Gaddafi uitdrukking had gegeven aan “legitieme zorgen” en dat de uitleg als zou diens commentaar neerkomen op afwijzing van het voorstel “met een korrel zout moet worden genomen”.

Tijdens zijn rede werd Gaddafi vergezeld door de Soedanese president Umar al-Bashir en andere Afrikaanse leiders. De presidenten van Mali, Niger, Tsjaad, Soedan en Eritrea hebben dit weekeinde het luchtvaartembargo van de Verenigde Naties tegen Libië geschonden door zich per vliegtuig naar Tripoli te begeven om de feestelijkheden bij te wonen. Tijdens een in juni gehouden topconferentie van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid heeft de organisatie de lidstaten opgeroepen om “zich met ingang van 1 september niet langer te houden aan de VN-sancties tegen Libië”.