Film Anne Frank al eerder verdwenen

ROTTERDAM, 7 SEPT. De enige filmbeelden die van Anne Frank zijn gemaakt, zijn vermoedelijk al sinds de jaren tachtig niet meer in het bezit van de Anne Frank Stichting in Amsterdam. Het originele beeldmateriaal is “naar alle waarschijnlijkheid” voor het laatst uitgeleend aan een Amerikaans televisiestation dat halverwege de jaren tachtig een korte documentaire over Anne Frank maakte, zo heeft de Anne Frank Stichting verklaard. Vermoedelijk is destijds alleen een kopie en geen originele film retour ontvangen.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de filmbeelden zoek zijn. Het betreft een film uit 1941 van de bruiloft van een van de buren van de familie Frank op het Amsterdamse Merwedeplein. Op de film is Anne Frank zeven seconden te zien als zij vanaf het balkon kijkt naar het bruidspaar Van Kalken. Het echtpaar Van Kalken schonk de beelden in de jaren vijftig aan Otto Frank, de vader van Anne. Deze borg ze op in de kluis van de Anne Frank Stichting. Bij zijn dood in 1980 liet hij de film, samen met alle geschriften van zijn dochter, na aan het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD). Dat gaf de beelden vervolgens in bruikleen aan de Anne Frank Stichting.

In 1995 werd de vermissing ontdekt, toen de Britse documentairemaker Jon Blair de beelden opvroeg voor zijn documentaire Anne Frank remembered. Het blik dat in de kluis werd bewaard, bleek niet het origineel maar een kopie op zestienmillimeterfilm te bevatten. Na het doorzoeken van het gehele archief is een jaar later vastgesteld dat het originele filmpje zoek was. De Anne Frank Stichting zegt, evenals het RIOD, “het zoekraken van dit cultuur-historische document” ten zeerste te betreuren.

De Anne Frank Stichting wil de naam van het station niet noemen om een eventuele teruggave niet verder te bemoeilijken.

De Anne Frank Stichting leent inmiddels geen origineel materiaal meer uit.