EU: aard hulp aan Rusland herzien

SALZBURG, 7 SEPT. Financiële instellingen als het Internationaal Monetair Fonds moeten hun hulpprogramma's voor Rusland herzien en daarbij rekening houden met de sociale cohesie van het land. Dat stelden afgelopen weekeinde de ministers van Buitenlandse Zaken van de landen van de Europese Unie in een verklaring over de crisis van Rusland.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Derycke had kritiek op het IMF, dat Rusland te monetaristisch en “te rigide” zou benaderen. Volgens hem toont de huidige crisis dat de “resultaten van de ultraliberale programmering niet zo'n succes waren”. Zijn Franse collega Védrine zei: “We moeten Rusland niet de principes van een markteconomie opleggen, die bij ons twee eeuwen hebben nodig gehad om wortel te schieten.”

De Nederlandse minister Van Aartsen uitte geen directe kritiek op het IMF, maar hij zei wel: “Als nieuw geld wordt toegewezen, moet bekeken worden hoe effectief de programma's waren. Er zijn miljarden in Rusland gestopt, maar ze zitten in een crisis.” Van Aartsen voelt er niets voor opnieuw “geld te plempen” in de Russische economie, dat verdwijnt naar mafia-achtige organisaties.

De ministers besloten een ministeriële missie naar Rusland te zenden, zodra er een nieuwe regering is. Hoge ambtenaren reizen woensdag naar Moskou om het bezoek voor te bereiden. De Europese Unie waarschuwt Rusland tegen een terugkeer naar de communistische planeconomie van vroeger. De EU is voorlopig niet van plan extra middelen uit te trekken voor Rusland.

De Italiaanse minister Lamberto Dini opperde zaterdag in Salzburg een moratorium op Russische buitenlandse schulden. Maar de Duitse minister Kinkel noemde het nu “het verkeerde moment” om een dergelijk moratorium af te kondigen. Zaterdag komt de G7, de groep van grote geïndustrialiseerde landen, op verzoek van voorzitter Groot-Brittannië bijeen om de crisis in Rusland te bespreken.