EEN ZWAK VISGEHEUGEN

Volgens het Nederlands Visbureau willen we wel meer vis eten, maar schiet die vis ons bij het boodschappen doen niet te binnen. De visafdeling die sinds enige tijd in grote supermarkten is ingericht blijkt als een geheugensteuntje te werken. In 1997 werd er zowaar negen procent meer vis gekocht. Volgens het Visbureau bestaat er steeds meer belangstelling voor wat de visproducenten 'gemaksproducten' noemen. Daarmee wordt vis bedoeld die zonder hoofdbreken de pan in kan: kabeljauwtournedos, visspiezen, zalmburgers en visnuggets. Voor vissen die zeldzamer worden moet steeds meer worden betaald. In 1994 werd er 25 miljoen kilo tong gevangen.

In 1997 was dat slechts 11 miljoen kilo. Een kilo tong bracht een jaar geleden bij de visafslag 23 gulden op. In 1995 was dat 14 gulden. Ik vroeg het Visbureau welke vissen er in ons land de afgelopen zes maanden het meest werden gegeten. Er zijn twee top 5 lijsten. In de speciaalzaak staat gezouten haring op ´e´en, gevolgd door kabeljauw (naturel), lekkerbek, kibbeling en garnalen. De supermarkt top 5 ziet er zo uit: 1. gerookte zalm, 2. garnalen, 3. gezouten haring, 4. zalm (naturel) en 5 kabeljauw (naturel). Volgens mij neemt de belangstelling voor verse tonijn toe. Misschien komt dat wel omdat deze stevige vis zo makkelijk is klaar te maken en na het bakken ook nog eens sprekend op een lapje vlees lijkt... Een simpele manier om tonijn te bereiden gaat als volgt. Reken per persoon op 150-200 gram tonijnfilet die met zout wordt bestrooid. Leg op elk stuk vis en takje rozemarijn en fijngehakte knoflook. Bak de filets in een mengsel van olijfolie en boter. Reken op enkele minuten per kant. De juiste baktijd hangt af van de dikte van de filets. Geef er een partje citroen bij. Het volgende recept voor een marinade is afkomstig uit Algerije. De stukken vis worden een uur in deze 'shermoula' gelegd. Hak de helft van de peterselie fijn. Snijd de ui in ringen. Giet het citroensap bij de kruiden, specerijen en ui. Meng alles goed door elkaar. Leg de tonijn in deze marinade. Bak de tonijn net gaar. Eet er in olijfolie gestoofde tomaten bij, waaraan fijngehakte peterselie, knoflook ´en de marinade wordt toegevoegd.

4 tonijnfilets van circa 150 gram

1 klein bosje peterselie

1 ui

fijngemalen zwarte peper

snufje cayennepeper

1 theel. komijnpoeder

zout, sap van 1 citroen

2 tenen knoflook

olijfolie/boter

    • Anne Scheepmaker