CIA wilde begin '98 al Bin Laden ontvoeren

WASHINGTON, 7 SEPT. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA werkte dit voorjaar al aan geheime plannen om de Saoedische miljonair en vermeende financier van terrorisme Osama Bin Laden in Afghanistan te ontvoeren. Een speciale militaire eenheid had Bin Laden in zijn schuilplaats in Afghanistan gevangen moeten nemen, waarna hij in de VS berecht zou worden. Maar de onderneming werd afgelast omdat de risico's te groot waren.

Dit meldde The New York Times gisteren. Het plan om Bin Laden te ontvoeren dateert volgens dit bericht al van maanden voor de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania begin vorige maand. Volgens de VS zit Bin Laden achter beide aanslagen. Als vergelding vuurden ze tientallen kruisraketten af op een farmaceutische fabriek in Soedan en een opleidingskamp van Bin Laden voor terroristen in Afghanistan. Volgens de Amerikaanse autoriteiten kwamen bij het bombardement op het kamp wel enkele terroristen om het leven, maar ontkwam Bin Laden ongedeerd.

Het plan om Bin Laden te ontvoeren zou zijn opgesteld nadat Washington ervan overtuigd was geraakt dat de Saoedische balling het brein was achter een aantal terreuraanslagen op Amerikaanse doelen. Volgens de Amerikanen zouden “Bin Laden en zijn terroristische netwerk” de afgelopen jaren verantwoordelijk zijn geweest voor acties uiteenlopend van plannen voor aanslagen op paus Johannes Paulus II en president Clinton, tot een autobom in de Saoedische hoofdstad Riad, in 1995, waarbij vijf Amerikaanse militairen om het leven kwamen.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen mogen geen moordaanslagen voorbereiden maar in 1996 gaf Clinton zijn inlichtingendiensten toestemming geheime operaties tegen terrorisme uit te voeren, die tot dodelijke slachtoffers kunnen leiden. Daarmee was de speciale eenheid die later de opdracht had zullen krijgen om Bin Laden te ontvoeren, gedekt voor het geval hij bij de actie zou omkomen.

Met behulp van satellieten luisterden Amerikaanse inlichtingendiensten over de hele wereld telefoongesprekken van Bin Laden en zijn medewerkers af. Andere satellieten fotografeerden zijn opleidingskampen. Analisten van de CIA kwamen tot de conclusie dat hij in januari een bijeenkomst met leiders van zijn netwerk hield, om een nieuwe golf van terrorisme voor te bereiden. Kort daarna riep hij moslims op tot een heilige oorlog tegen alle Amerikanen. In het geheim stelden aanklagers in New York hem officieel in staat van beschuldiging wegens terrorisme.

In april reisde VN-ambassadeur Bill Richardson naar Afghanistan om de leiders van de Talibaan, die het grootste deel van het land beheerst, ertoe te bewegen Bin Laden uit te leveren. Toen de missie van Richardson vruchteloos bleek, werden de plannen om Bin Laden te ontvoeren opgesteld. CIA-directeur George Tenet was een van de functionarissen die het plan afbliezen, omdat het risico te groot was dat Amerikaanse militairen en ook onschuldige Afghaanse burgers, bij de actie om het leven zouden komen. Maar nog steeds werken de Amerikanen aan plannen om het netwerk van Bin Laden te ontmantelen.

Binnen en buiten de VS is geopperd dat president Clinton zo kort na de aanslagen op de ambassades in Kenia en Tanzania al opdracht gaf tot een vergeldingsactie, om zo de aandacht af te leiden van het Lewinsky-schandaal. Het feit dat er al langer plannen bestonden om tegen Bin Laden op te treden, stelt het Witte Huis nu, laat zien dat Clinton geen overhaast besluit heeft genomen.