Aanslag in Cambodja op Hun Sen

PHNOM PENH, 7 SEPT. De crisis Cambodja die is ontstaan na de verkiezingen van juli, dreigt te escaleren. Na een granaataanslag, vanochtend op de woning van premier Hun Sen, heeft deze de arrestatie gelast van oppositie-politicus Sam Rainsy. Hun Sen beschuldigt hem ervan achter de aanslag te zitten. Niemand werd gewond.

Afgelopen weekend probeerden de politieke leiders in Cambodja in het paleis van koning Norodom Sihanouk in Siem Reap tevergeefs een uitweg te vinden uit de politieke impasse. De koning zei na afloop “zeer pessimistisch” te zijn.

Volgens de officiële uitslag van de verkiezingen, die door buitenlandse waarnemers zijn omschreven als “over het algemeen eerlijk”, heeft Hun Sen zijn positie als sterke man van Cambodja weten te bevestigen.

Zijn opponenten, de vroegere co-premier prins Ranariddh die vorig jaar door Hun Sen het land werd uitgejaagd, en oppositie-politicus Sam Rainsy verloren. Maar zij erkennen de uitslag niet en eisen hertelling. Zolang dat niet gebeurt, weigeren ze zitting te nemen in een nieuw parlement.

De winst van Hun Sen is niet groot genoeg om in zijn eentje een regering te vormen en hij stuurt daarom aan op een coalitie. Maar zowel Ranariddh als Sam Rainsy wil daar niet op ingaan. Door de aanslag van vanochtend lijkt de situatie uit de hand te lopen. De afgelopen dag is in Phnom Penh massaal geprotesteerd tegen Hun Sen. “In zijn openbare uitspraken heeft Sam Rainsy soldaten en politiemensen verzocht mij te doden”, zei Hun Sen vanochtend. Met zijn aanval op Sam Rainsy lijkt de premier er nu op uit de vernijnigste oppositieleider uit te schakelen. Begin vorig jaar werd een granaataanslag uitgevoerd op een bijeenkomst van Sam Rainsy, waarbij ten minste 16 mensen omkwamen. Volgens Sam Rainsy zat Hun Sen achter die aanslag.