'Wat je op college leert, zie ik hier in de praktijk'

Naam Heleen Greuters (25) Studie rechten, UvA Amsterdam Bijbaan griffier bij het Gerechtshof Maandinkomen 1.800 gulden, geen beurs

“Ik ben bij het gerechtshof begonnen als stagiaire, toen kreeg ik alleen een kleine vergoeding. Nu doe ik het sinds maart full-time naast mijn studie. Van mijn eerste salaris ben ik in Antwerpen gaan winkelen. Een mooi linnen pakje gekocht, ik was meteen zeshonderd gulden lichter.

Mijn uitgavenpatroon is niet veranderd nadat ik deze baan kreeg, ik leef nog steeds als een student. Ik heb geboft, mijn ouders steunden me met een paar honderd gulden per maand. En ze hebben het huis gekocht waar ik woon, dus ik betaal geen huur. Ik heb nooit iets hoeven laten en sta nooit rood. Het enige verschil is dat ik met de fiets naar mijn werk ga nu ik geen beurs meer heb en dus ook geen OV-jaarkaart. Deze maand moet ik met veel minder rondkomen. Ik werk nu twee dagen, de andere dagen schrijf ik mijn scriptie. Maar dat is geen probleem, ik heb voldoende over van mijn vorige salarissen.

Eerst was dit werk een bijbaan, maar ik heb steeds meer het gevoel dat ik mijn studie naast mijn werk doe. Wat je in de collegebanken leert, zie ik hier in de praktijk. Ik bereid zittingen voor bij de familiekamer, en maak aantekeningen tijdens de zitting. Vroeger keek ik tegen raadsheren op, nu zit ik bij het raadkameroverleg en mag ik meepraten over beslissingen. Mijn mening is natuurlijk niet doorslaggevend, maar er wordt wel naar me geluisterd. In zo'n familiekamer zie je drama's aan je voorbij trekken, zeker als het over financiële familieperikelen gaat. Ik heb me in elk geval voorgenomen om de zaken goed te regelen als ik ooit samen met mijn vriend een huis ga kopen.''