Waar staat de AEX eind 1998 ?

Moet de grote klap nog komen op de beurzen, blijft het doormodderen

op het huidige niveau of zal het Damrak een spectaculair herstel laten zien? De experts zijn het onderling niet eens. Het huidige beursklimaat wordt gekenmerkt door angst, onzekerheid en beweeglijkheid. Kopen, of juist uitstappen? Een minikrach is net gemeld of een opmerkelijk herstel

kondigt zich al aan. Moeten beleggers uitgaan van een fundamentele analyse en vooral kijken naar rente-ontwikkelingen en de winstgroei van beursgenoteerde ondernemingen? Of moeten ze kijken naar grootschalige ontwikkelingen op het wereldtoneel? Haalt Jeltsin de Kerst? Zakt Wall Street verder weg door de verder oplaaiende crisis in Latijns Amerika?

Een rondgang langs professionele aandelenanalisten leert dat zij verwachten AEX-index ergens tussen de 1100 en 1275 punten zal eindigen op 30 december - de laatste handelsdag. De AEX sloot gisteren op 1072,69.

Het researchbureau Iris van Rabobank en Robeco heeft met 1098 punten de meest sombere eindejaarsstand. Het bureau geeft eigenlijk nooit indexprognoses af, maar maakt voor deze keer een uitzondering. Credit Suisse First Boston en HSBC Investment Bank hebben de meest positieve instellingen met eindstanden van respectievelijk 1275 en 1250 punten. De

lage rentestand is het voornaamste argument dat HSBC aandraagt. Ondanks het negatief sentiment vindt deze instelling dat de koersen veel te laag

zijn. De winstgroeiverwachting van bedrijven zijn iets lager dan het begin van dit jaar maar nog steeds goed, zo stelt een analist.

Zakenbank Kempen & Co houdt het op 1160 punten. De bank verwacht dat beleggers de komende maanden tegen nieuwe negatieve winstbijstellingen van ondernemingen gaan aanlopen.

SNS Securities zit met zijn prognose dicht in de buurt van Kempen & Co en houdt het op 1150 punten.

Effectenbank Stroeve houdt het op 1100 punten. “Dat wil niet zeggen dat

wij denken dat de index stabiel blijft”, zegt een analist van Stroeve. “De AEX zal juist nog flink heen en weer flipperen en zal ergens in het

midden eindigen.''

De periode tot 31 december, waarover de prognose wordt gedaan, is in het

verleden niet de beste tijd van het jaar voor de beurs gebleken. Met name oktober is vaak een maand van grote nervositeit. Daar staat de traditionele eindjaars-rally weer tegenover, die ook in de voorspellingsperiode valt. Al met al gingen de koersen in de ruim 15 jaar sinds de AEX-index in begin 1983 werd geïntroduceerd, in de periode tussen 12 september en het jaareinde gemiddeld met 2,98 procent vooruit. Dat is 0,13 procent per week, tegen 0,35 procent per week voor de periode van het begin van het jaar tot 12 september.

Waar de profs van mening verschillen is er altijd nog de particuliere belegger. De laatste jaren is het particuliere aandelenbezit flink toegenomen en zijn het de kleine beleggers geweest die de grote instituten van tijd tot tijd hebben verdrongen als bepalers van het beursklimaat. Lezers van NRC Handelsblad kunnen nu bewijzen hoe goed hun

inzicht en intuïtie is. Hen wordt bij deze gevraagd te voorspellen op welke stand de AEX-index 1998 afsluit. Dat levert niet alleen een spannende strijd op om de die eerste plaatsen, maar de inzendingen verschaffen ook waardevolle informatie over de gemiddelde stemming onder

de lezers over het beursklimaat.

Inzendingen

De drie beste voorspellers van de slotstand van de AEX-index per 30 december 1998 - de laatste handelsdag van de beurs - winnen boekenbonnen

van respectievelijk 250, 200 en 150 gulden. Tevens worden onder de inzenders tien NRC horloges en andere prijzen verloot. De winnende inzendingen worden begin januari gepubliceerd. Voor de aard van de bij te voegen argumentatie gelden geen inhoudelijke restricties. Inzendingen

moeten uiterlijk 11 september in het bezit zijn van de krant.