Voorzichtigheid blijft troef bij 'vernieuwd' Fortis

Bankverzekeraar Fortis presenteerde gisteren fraaie winstcijfers. Na een hectisch halfjaar zegt het bedrijf volledig te zijn veranderd. De

voorzichtigheid is echter gebleven. “Onze potjes zijn rijkelijk gevuld.

Soliditeit is ons product.''

UTRECHT, 5 SEPT. Het leek even op een commercial voor waspoeder. “Fortis is echt anders. Fortis is vernieuwd.” Bestuursvoorzitter H. Bartelds van het financiële concern kwam gisteren woorden te kort om de revolutionaire veranderingen te benadrukken. “Een echte metamorfose.”

Zo heeft het moederbedrijf van onder meer Amev, VSB en MeesPierson dit jaar de Belgische Generale Bank in de armen gesloten. En zijn de twee moeders, Fortis Amev en het Belgische Fortis AG, opgegaan in 'één transparante' moeder: Fortis.

Ondanks de veranderingen zijn toch veel zaken bij het oude gebleven, zo bleek gisteren tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. Bijvoorbeeld de voorzichtigheid van het vierde financiële concern in Nederland. Zo wilde Bartelds verrassend genoeg geen winstprognose geven voor de rest van het jaar.

“Dat is ongebruikelijk bij een voorgenomen aandelenemissie. Conform marktgebruik.” Volgende maand wil Fortis voor 4 miljard gulden aan nieuwe aandelen op de markt brengen. Potentiële beleggers zullen het dus met de prognoses van analisten moeten doen.

Dat Ahold, met deze maand een aandelenemissie op het programma, afgelopen donderdag met nauwkeurige winstprognoses voor dit en volgend jaar komt, was het concern ontgaan. “Onze syndicaatsleider, de zakenbank Morgan Stanley, heeft ons een prognose eenvoudigweg verboden”, legde Bartelds uit.

Navraag onder zakenbankiers leert dat de (weing bekende) notering van Fortis aan de Britse beurs een winstprognose in de weg staat.

Rond de biedingsstrijd om de Generale Bank, waarvoor de opbrengst van de

emissie is bestemd, verwachtte Fortis Amev nog een winstgroei van 10 procent te realiseren. Over de eerste zes maanden kon het concern gisteren een nettowinstgroei van 34 procent (tot 1,96 miljard gulden) melden.

Ook met betrekking tot het treffen van voorzieningen trekt Fortis de voorzichtige lijn van vroeger door. Net als andere verzekeraars kampt het concern met de zeer lage rente van dit moment. De rente op langlopende leningen, momenteel minder dan 4,5 procent, komt gevaarlijk dicht in de buurt van het rendement, de zogeheten rekenrente, dat aan de

polishouders bij levensverzekeringen is toegezegd. “In België wordt een rekenrente van 4,75 procent gehanteerd. Daar bestaat nu al het

risico dat wij onze klanten meer moeten betalen dan de beleggingen opleveren. In Nederland ligt de rekenrente op 4 procent en ook daar komen we in de buurt'', aldus Bartelds.

In de eerste zes maanden van dit jaar legt Fortis 572 miljoen gulden (afkomstig van een verkocht belang in een Duitse verzekeraar) opzij om eventuele schade als gevolg van de gegarandeerde rekenrente op te vangen. ING trof met hetzelfde doel een voorziening van slechts 50 miljoen. “Soliditeit is ons product”, zo beantwoordde Bartelds vragen over de hoogte van de voorzieningen. “In de loop van dit jaar verhogen we deze voorziening wellicht met de opbrengst van ons belang in het Franse concern Suez.” Deze verkoop levert maar liefst 1,1 miljard gulden op. Ook rond het millenniumvraagstuk en de ziekteverzekeringen in

de Verenigde Staten en in Nederland zijn extra potjes gevuld.

De voorzichtigheid van Fortis speelt het concern met betrekking tot de financiële problemen in Azië in de kaart. “Ons is altijd verweten dat wij daar nauwelijks actief zijn”, merkte bestuurder H. Hielkema glimlachend op. “De laatste maanden hebben we onze activiteiten verder afgebouwd. Met name de Generale Bank is nu nog aanwezig met een bank in Hongkong.”

De uitstaande leningen in Azië vormen met 18,4 miljard gulden minder dan 5 procent van de kredietportefeuille. “Van dit bedrag loopt slechts 357 miljoen daadwerkelijk risico. U begrijpt dat wij ons daarom niet echt druk maken, zeker omdat wij nog eens een voorziening van 3,1 miljard gulden in de algemene stroppenpot (Fonds algemene bankrisico's) hebben zitten”, aldus Bartelds.

Vooral de bankactiviteiten geven de winstcijfers van Fortis in het eerste halfjaar een forse impuls. Het resultaat steeg met 24 procent tot

2 miljard gulden. Zakenbank MeesPierson slaagde er in de afgelopen zes maanden in om de winst te verdubbelen. Alleen bij de VSB stagneerde de winstontwikkeling. “Juist in het bankbedrijf zien we het succes van het

nieuwe Fortis. Vroeger werd de winst bijna volledig bepaald door het renteresultaat. Nu levert dit segment, het traditionele bankieren, niet meer dan de helft van het resultaat op'', aldus Bartelds.

De verzekeringsactiviteiten zagen het operationele resultaat met 6 procent stijgen tot 875 miljoen gulden.

De premies voor de levensverzekeringen stegen weliswaar met bijna 20 procent, maar in de andere verzekeringen liepen de verdiensten terug. Door tegenvallers rond ziektekostenverzekeringen in de Verenigde Staten en Nederland liep de winst in het schadesegment licht terug tot 93 miljoen gulden.

De derde poot van het concern, de beleggingsactiviteiten, profiteerde in

het afgelopen halfjaar nog volop van het positieve beursklimaat. Het beheerd vermogen steeg met 11 procent tot 506 miljard gulden.

Ondanks de spanningen in de financiële wereld maakte Fortis gisteren bekend dat de aandelenemissie gewoon doorgaat. Op 21 september start de inschrijving, “onder voorbehoud van de marktomstandigheden natuurlijk. We hebben er echter alle vertrouwen in, gezien de huidige winstcijfers. En ondanks de eerder aangekondigde emissie doen wij het op

de beurs de laatste tijd beter dan andere financiële partijen'', stelde Hielkema gisteren vol zelfvertrouwen. Bij de huidige beurskoers moet Fortis zo'n 32 miljoen aandelen plaatsen (bijna 15 procent van het huidige aandelenkapitaal) om aan een opbrengst van 4 miljard gulden te komen.

Na de emissie bezit Fortis Amev, de Nederlandse tak, bijna 38 procent in

het Fortis concern. De rest van de aandelen is in bezit van de Belgische

poot Fortis AG.

    • Erik van der Walle